Πεζοπορία: Από το χωριό Θέρμα στο Φεγγάρι της Σαμοθράκης

2014-11-11 14:31:19
Πεζοπορία: Από το χωριό Θέρμα στο Φεγγάρι της Σαμοθράκης
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Σαμοθράκη είναι ένα νησί του Θρακικού Πελάγους και απέχει 24 ναυτικά μίλια από την Αλεξανδρούπολη. Δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο νησί (η επιφάνειά του ανέρχεται σε 178 τετραγωνικά χιλιόμετρα), με μέγιστο υψόμετρο όμως την κορυφή «Φεγγάρι» (1.611 μέτρα) του όρους Σάος, είναι με την εξαίρεση των δύο μεγαλονήσων, της Κρήτης και της Εύβοιας, το υψηλότερο νησί του Αιγαίου.

Η ιδιαιτερότητα του νησιού οφείλεται στην άγρια παρθένα φύση με τα απότομα βουνά, την πλούσια πανίδα, τα δάση με πλατάνια, πεύκα, καστανιές, κέδρους και άλλα δέντρα, τις πηγές, τους καταρράκτες, τις μικρές λίμνες κατά μήκος των ρεμάτων στις πλαγιές του βουνού και τις παραλίες. Τα πλατανοδάση κατεβαίνουν ως τις παραλίες και φτάνουν μέχρι την θάλασσα.

Ιδανική για πεζοπορία εξαιτίας αυτών των χαρακτηριστικών, η Σαμοθράκη προσφέρει πληθώρα πεζοπορικών διαδρομών. Η διαδρομή που περιγράφεται εδώ, από το χωριό Θέρμα (ή Λουτρά) έως την κορυφή «Φεγγάρι» είναι μια από τις ωραιότερες και τις πιο ενδιαφέρουσες.

Η διαδρομή, παρά τη μεγάλη υψομετρική της διαφορά που φτάνει τα 1.570 μέτρα, δεν κουράζει υπερβολικά, αλλά δεν είναι και… εύκολη. Ειδικότερα, το τελευταίο τμήμα της είναι αρκετά βραχώδες και δύσκολο, ωστόσο κάποιος που έχει έστω και λίγη πείρα στην πεζοπορία δεν θα δυσκολευτεί να τα καταφέρει.

Η διαδρομή έχει συνολικό μήκος 8,2 χιλιόμετρα για τα οποία πρέπει να υπολογιστούν, μαζί με τις απαραίτητες στάσεις, περίπου 10 ώρες. Από τα Θέρμα ξεκινάτε σε πορεία νότια. Γρήγορα βλέπετε τα σήματα Ε6 και κόκκινα σημάδια. Τα ταμπελάκια Ε6 σταματάνε με το τέλος του δάσους ενώ τα κόκκινα σημάδια συνεχίζουν πολύ πυκνά μέχρι την κορυφή. Το πρώτο τμήμα της διαδρομής δασωμένο περνάει από ένα εντυπωσιακό δάσος από βελανιδιές. Αργότερα όμως φτάνετε σε γυμνό βραχώδες έδαφος. Στη διάρκεια της διαδρομής αλλά και στην κορυφή, ο πεζοπόρος απολαμβάνει μια εξαίρετη θέα στο Αιγαίο.

Η καλή σήμανση στην αρχή του Ε6 και έπειτα τα κόκκινα σημάδια, εξασφαλίζουν χωρίς κανένα πρόβλημα τη διαδρομή ακόμα και με ομίχλη που είναι συνηθισμένη ειδικά τις πρωινές ώρες και κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού. Οι πεζοπόροι πρέπει να υπολογίσουν ότι η θερμοκρασία στη κορυφή θα είναι αρκετά χαμηλότερη από ότι στην επιφάνεια της θάλασσας και ότι αν έχει αέρα, γεγονός πολύ συνηθισμένο, θα κάνει πολύ κρύο ακόμα και το καλοκαίρι!


ΧΑΡΤΗΣΣΧΟΛΙΑ

Social Media