Πορταριά Πηλίου: Αριστοκρατική υπεροχή

2014-11-19 10:36:26
Πορταριά Πηλίου: Αριστοκρατική υπεροχή
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Πορταριά είναι ένας παραδοσιακός οικισμός στην περιφερειακή ενότητα Μαγνησίας, χτισμένη στις δυτικές πλαγιές του Πηλίου, βόρεια του Βόλου. Παλαιό κεφαλοχώρι που στο παρελθόν γνώρισε μεγάλη ανάπτυξη, η Πορταριά αποτελεί σήμερα δημοφιλή τουριστικό προορισμό.

 

Χαρακτηριστικό στοιχείο της είναι τα μεγάλα αρχοντικά, θεσσαλομακεδονικού ρυθμού με σκεπή από πέτρινες πλάκες. Τα περισσότερα από αυτά σήμερα είναι ανακαινισμένα και λειτουργούν ως ξενώνες.

 

Ο αρχικός οικισμός στην περιοχή της Πορταριάς δημιουργήθηκε κατά τη διάρκεια των σλαβικών εποικισμών στον ελλαδικό χώρο. Την περίοδο της Τουρκοκρατίας η περιοχή του Πηλίου αναπτύχθηκε πληθυσμιακά, συγκεντρώνοντας πληθυσμούς που καταφεύγουν εκεί από πεδινότερες περιοχές. Τον 18ο αιώνα η Πορταριά έχει εξελιχθεί ήδη σε ένα σημαντικό εμπορικό και βιοτεχνικό κέντρο της περιοχής. Υπήρξε το σημαντικότερο εμπορικό κέντρο του Πηλίου και αποτέλεσε το πρώτο τουριστικό θέρετρο της χώρας.

 

Η ακμή της προήλθε κυρίως χάρη στη μεταξοκαλλιέργεια – τα μεταξωτά υφαντά της και τα μαντήλια ήταν ξακουστά και το παζάρι της ίσως το σημαντικότερο στη Θεσσαλία. Η μεγάλη της ανάπτυξη αποτυπώνεται στα αρχοντικά της, που πολλά διατηρούνται μέχρι σήμερα.

 

Ένα από τα σημαντικότερα αρχοντικά είναι και το Αθανασάκειο Νηπιαγωγείο το οποίο λειτούργησε ως πρώτο στην Ελλάδα. Αξιοσημείωτο χαρακτηριστικό του χωριού αποτελούν επίσης οι καλοδιατηρημένες εκκλησίες και τα μοναστήρια. Μια από αυτές είναι η εκκλησία του Αγίου Νικολάου με τις ανάγλυφες παραστάσεις στο εσωτερικό της, το εκκλησάκι της Παναγίας της Πορταρέας με τοιχογραφίες του 16ου αιώνα στο οποίο οφείλεται και η ονομασία της περιοχής, αλλά και το μοναστήρι του Αγίου Ιωάννη.

 

Η φύση προίκισε την Πορταριά, οι μυρωδιές της είναι διάχυτες παντού στο χωριό. Τα καλντερίμια υγρά από τη βροχή, τα αρχοντικά καλαίσθητα, νοσταλγικά. Ο επισκέπτης μπορεί να περπατήσει δίπλα στον μικρό καταρράκτη του Κάραβου και να αφουγκραστεί μέσα από τα καλντερίμια του και τα πολυάριθμα πέτρινα αναστηλωμένα αρχοντικά τον τρόπο που έζησε η Πορταριά μέσα στο χρόνο.

 

Ενδιαφέρον παρουσιάζει η επίσκεψη στο Λαογραφικό Μουσείο. Στεγάζεται στο διώροφο αρχοντικό Δ. Ζούλια. Κοντά στο δημαρχείο, παρουσιάζονται στοιχεία της οικονομικής και πολιτιστικής ανάπτυξης της περιοχής, από τις αρχές του 19ου έως τα μέσα του 20ου αιώνα, με έμφαση στον τρόπο ζωής των επανεγκαταστημένων στην περιοχή Αιγυπτιωτών.

 

Η Πορταριά απέχει 12 χιλιόμετρα από το Βόλο, 13 χιλιόμετρα από το χιονοδρομικό κέντρο Αγριολεύκες και βρίσκεται σε υψόμετρο 650 μέτρων με υπέροχη θέα στον Παγασητικό.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media