Ρύζι Σερρών: Ξεχωριστή ποιότητα στις όχθες του Στρυμόνα

2014-10-07 13:26:11
Ρύζι Σερρών: Ξεχωριστή ποιότητα στις όχθες του Στρυμόνα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το ρύζι είναι μονοκοτυλήδονο φυτό της οικογένειας των ποοειδών (Poaceae) ή αγρωστωδών (Gramineae), που απαντάται σε δύο είδη (Oryza sativa, Όρυζα η ήμερη και Oryza glaberrima, Όρυζα η λειοτάτη). Το ρύζι είναι ένα από τα βασικά διατροφικά είδη της ανθρωπότητας: τα δυο είδη του αποτελούν το 1/5 των συνολικά καταναλισκόμενων θερμίδων παγκοσμίως. Σήμερα το ρύζι αποτελεί κύριο συστατικό της Μεσογειακής Διατροφής.

Το ρύζι κατάγεται από τα βάθη της Ασίας και καλλιεργούταν στην Κίνα, στις κοιλάδες του Γιανγκ Τσε και του Κίτρινου Ποταμού, ήδη πριν από πολλές χιλιάδες χρόνια. Από εκεί φαίνεται ότι διαδόθηκε στη νοτιοανατολική Ασία και στη συνέχεια στην Ινδία, από όπου έφτασε γύρω στο 400 π. Χ. και στη Μεσοποταμία. Από τη Μεσοποταμία διαδόθηκε ακολούθως στις χώρες της Μεσογείου.

Στην Ελληνιστική και στη Ρωμαϊκή Περίοδο, το ρύζι ήταν ήδη αρκετά γνωστό στον ελλαδικό χώρο. Είναι χαρακτηριστικό ότι αναφέρεται σε κείμενα του Θεόφραστου (βοτανολόγος 370 – 285 π. Χ.), του Διοσκουρίδη (φυσιοδίφης 1ος αιώνας μ. Χ.) και του Γαληνού (γιατρός 130 – 200 μ. Χ.), οι οποίοι είχαν μελετήσει αρκετά το ρύζι ως φυτό ως προϊόν διατροφής και ως μέσο θεραπείας ασθενειών του πεπτικού συστήματος. Ωστόσο, η συστηματική καλλιέργειά του στην Ελλάδα ξεκίνησε από τη δεκαετία του 1950, όταν άρχισε να αυξάνεται στη χώρα μας η κατανάλωση του.

Σήμερα το ρύζι καταγράφεται στις δυνατές ελληνικές καλλιέργειες, καθώς παράγονται σε ετήσια βάση περίπου 120.000 τόνοι ετησίως. Μια από τις περιοχές της χώρας μας με τις πιο σημαντικές καλλιέργειες ρυζιού είναι η περιφερειακή ενότητα Σερρών. Εκεί καλλιεργούνται περίπου 50.000 στρέμματα, που αντιστοιχούν στο 1/5 της πανελλαδικής καλλιέργειας, και παράγονται περίπου 25.000 τόνοι ρυζιού ετησίως.

Το ρύζι των Σερρών θεωρείται το πλέον εύγευστο λόγω του ότι φυτρώνει μέσα στην εύφορη πεδιάδα του ποταμού Στρυμόνα και όχι στις εκβολές του. Οι ορυζώνες είναι προσήλιοι και συνήθως πλημμυρισμένοι με νερό.

 

Οι ποικιλίες του Στρυμόνα

Οι βασικότερες ποικιλίες ρυζιού του Στρυμόνα είναι οι εξής:

Καρολίνα (για χυλωμένο πιλάφι). Το ρύζι Καρολίνα καλλιεργείται στις παράκτιες περιοχές του ποταμού Στρυμόνα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο. Η βασική ιδιότητα του ρυζιού αυτού είναι η μεγάλη ικανότητα του να απορροφά τα λίπη και γι’ αυτό είναι κατάλληλο για πιλάφι και για φαγητά φούρνου.

Νυχάκι. Το χρώμα του είναι λευκό – κρυσταλιζέ και το σχήμα του μακρύσπερμο. Είναι ρύζι σκληρό είναι κατάλληλο για βράσιμο σε νερό που κοχλάζει ή σε ατμό, ενδείκνυται κυρίως για πιλάφι.

Μπόνετ. Θεωρείται ιδανικό για πιλάφι και για κάθε συνταγή, λόγω του ότι παραμένει σπυρωτό το σχήμα του είναι μακρύσπερμο. Το ρύζι αυτό είναι προβρασμένο με υποκίτρινο χρώμα. Το χρώμα του οφείλεται στον εξωτερικό φλοιό του ρυζιού, ο οποίος απομακρύνεται σε στάδιο της επεξεργασίας του.

Γλασέ. Είναι από τα παλαιότερα είδη ρυζιού στην ελληνική αγορά. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μεσόσπερμο, οι κόκκοι αυτού του ρυζιού τείνουν να προσκολλώνται μεταξύ τους κατά τη διάρκεια του μαγειρέματος. Ενδείκνυται για σούπες, (τις κάνει πιο πηχτές και πολύ νόστιμες) και γλυκά, όπως το ρυζόγαλο.

Μπασμάτι. Ρύζι για κάθε χρήση, με ιδιαίτερη γεύση, ιδικά αν θέλουμε να δώσουμε ανατολίτικη νότα. Το χρώμα του είναι λευκό και το σχήμα του μακρύσπερμο. Είναι αρωματικό ρύζι το άρωμα του έχει σχέση με τα ιδιαίτερα συστατικά του υπεδάφους των περιοχών που καλλιεργείται.

Κάργκο (cargo – brown). Προκύπτει μετά την απομάκρυνση του φλοιού, αλλά διατηρώντας τη στοιβάδα του περικάρπιου που του προσδίδει το χαρακτηριστικό καφέ χρώμα, το άρωμα ξηρών καρπών και την τραχεία υφή. Το καστανό ρύζι θεωρείται ότι ανήκει στην κατηγορία των προϊόντων ολικής άλεσης, αφού δεν έχει χάσει την «ακεραιότητά» του από την επεξεργασία. Οι ιδιότητες του είναι ότι απαιτεί αρκετά μεγαλύτερο χρόνο μαγειρέματος και διατηρείται καλύτερα και περισσότερο όταν καταψύχεται, αφού έτσι αποφεύγεται η οξείδωση των λιπαρών του.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media