Σαντορίνη, η μαγευτική γοητεία του ηφαιστείου

2014-08-07 10:42:33
Σαντορίνη, η μαγευτική γοητεία του ηφαιστείου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το νησί – ηφαίστειο… προκαλεί να το θαυμάσετε! Λατρεύτηκε και αγαπήθηκε όσο κανένα άλλο νησί και αποθανατίστηκε από τους μεγαλύτερους  φωτογράφους του κόσμου. Στη Σαντορίνη κλείνεις τα μάτια και παραδίνεσαι στο μαύρο χρώμα των βράχων, το γαλάζιο της θάλασσας και το απόλυτο λευκό… Εμπειρία ζωής, εμπειρία για κάθε ταξιδευτή…

Σύμφωνα με τον μύθο, η Σαντορίνη αναδύθηκε από τα βάθη της θάλασσας. Η Σαντορίνη ανήκει στο ηφαιστειακό τόξο του Αιγαίου και χαρακτηρίζεται ενεργό ηφαίστειο μαζί με τα Μέθανα, την Μήλο και την Νίσυρο. Η Σαντορίνη, καθώς και τα νησιά Θηρασία και Ασπρονήσι, είναι απομεινάρια του ηφαιστειογενούς νησιού Στρογγύλη.

Η Στρογγύλη ήταν ένας ηφαιστειακός κώνος. Το κεντρικό τμήμα της ανατινάχτηκε μαζί με τον κρατήρα του ηφαιστείου κατά τη λεγόμενη Μινωική Έκρηξη, που σύμφωνα με τα νεότερα επιστημονικά δεδομένα έγινε το δεύτερο μισό του 17ου π.Χ. αιώνα και είχε ως αποτέλεσμα τη δημιουργία αυτού που σήμερα ονομάζουμε Καλντέρα της Σαντορίνης και την καταστροφή του προϊστορικού πολιτισμού του νησιού.

Πριν τη μεγάλη ηφαιστειακή καταστροφή των προϊστορικών χρόνων η νήσος ήταν στρογγυλή και είχε το όνομα Στρογγύλη, ενώ αργότερα απέκτησε τα ονόματα Καλλίστη ή Καλλιστώ , «η πιο όμορφη».

 

Ο πολιτισμός

Την εποχή του Χαλκού δημιουργήθηκαν στον ελλαδικό χώρο τρείς μεγάλοι πολιτισμοί ένας από αυτούς ήταν και ο Κυκλαδικός πολιτισμός. Τα νησιά των Κυκλάδων γνώρισαν την χρυσή εποχή… Οι κάτοικοι της ήταν άνθρωποι χαρούμενοι και ειρηνικοί. Διασκέδαζαν τραγουδώντας, παίζοντας μουσική και κάνοντας αθλήματα. Αυτοί οι άνθρωποι άφησαν σε μας την πόλη του Ακρωτηρίου της Θήρας, μια πόλη που θάφτηκε κάτω από την τέφρα κατά τη Μινωική Έκρηξη και στην οποία πραγματοποιούνται ανασκαφές τις τελευταίες δεκαετίες.

Πρόκειται για μια πόλη μοναδικής αρχιτεκτονικής. Οι δρόμοι της ήταν λιθόστρωτοι, η αποχέτευση των κτιρίων γινόταν με πήλινους σωλήνες που βρίσκονταν μέσα στους τοίχους των κτιρίων και κατέληγαν σε χτιστούς υπονόμους κάτω από τους λιθόστρωτους δρόμους.

 

Χωριά της Καλντέρας

Είναι όλα τους πανέμορφα και με τη δική τους «προσωπικότητα». Τα Φηρά, πρωτεύουσα του νησιού, συγκεντρώνει τα περισσότερα καταστήματα, καφέ, εστιατόρια, μουσεία και τη βραδινή ζωή. Το Φηροστεφάνι, το οποίο είναι σχεδόν ενωμένο με τα Φηρά, προσφέρει εξαιρετική θέα και ησυχία. Το Ημεροβίγλι, μια αληθινή βίγλα (σκοπιά) στο ψηλότερο σημείο της καλντέρας, με τον Σκάρο, όπου άλλοτε ήταν κτισμένη η μεσαιωνική πρωτεύουσα του νησιού, μοιάζει με  καρτ ποστάλ. Και η Οία, με το διάσημο ηλιοβασίλεμα,  είναι ένας από τους πιο ρομαντικούς προορισμούς στον κόσμο (και όχι τυχαία).

Αξίζει να τους περπατήσετε και να θαυμάσετε τα έργα της φύσης και των ανθρώπων σε κάθε γειτονιά της. Να κοντοσταθείτε στα γραφικά καταστήματα και να απολαύσετε  το γλυκό σας ή το κρασί σας συντροφιά με το θαύμα που λέγεται Ελλάδα. Εκεί που το απόλυτο μπλε συναντάει το φως και το μαύρο του ηφαιστείου… η  μεγαλειώδη θέα θαμπώνει ακόμη και τον πιο απαιτητικό επισκέπτη.

 

Χωριά της ενδοχώρας

Το Ακρωτήρι, ο Βόθωνας και ο Καρτεράδος με τα υπόσκαφα κτίσματα, τις παλιές γειτονιές και τις εκκλησίες τους. Το Εμπορείο με το καλοδιατηρημένο Καστέλι  του. Η Επισκοπή Γωνιά, η  έξω Γωνιά που προσφέρει θαυμάσια θέα. Το Μεγαλοχώρι με τα αναστηλωμένα παλιά σπίτια και τις εκκλησίες με τα περίτεχνα καμπαναριά. Η Μεσαριά με τα παλιά αρχοντικά και η Φοινικιά της Οίας με τα πολύχρωμα κτίσματα.  Ενώ ο Πύργος,  είναι το πιο εντυπωσιακό χωριό της ενδοχώρας και ίσως το πιο ξεχωριστό της Σαντορίνης. Ανηφορίστε μέχρι το κάστρο του Πύργου και χαθείτε στα λιθόστρωτα δρομάκια του.

 

Αρχιτεκτονική σπιτιού

Το υπόσκαφο, το σπίτι δηλαδή που είναι σκαμμένο μέσα στο βράχο. Στα σπίτια αυτά κατοικούσαν, τα παλιά χρόνια , τα πληρώματα που δούλευαν στα καράβια. Το υπόσκαφο σπίτι είναι στενόμακρος χώρος με θολωτή οροφή που φωτίζεται και αερίζεται μόνο από την πρόσοψη. Εκεί στη πρόσοψη υπάρχει μια μικρή πόρτα, τοποθετημένη στο κέντρο, δεξιά και αριστερά της έχει ένα παράθυρο και πάνω από την πόρτα τον φεγγίτη. Στο εσωτερικό του σπιτιού υπάρχουν δύο χώροι. Η σάλα μπροστά και ένα μικρό δωμάτιο στο βάθος του σπιτιού, η κάμαρη. Ένας τοίχος χωρίζει τους δυο χώρους και σ’ αυτόν επαναλαμβάνονται τα παράθυρα και η πόρτα της πρόσοψης για λόγους αερισμού και φωτισμού της κάμαρης.

 ΣΧΟΛΙΑ

Social Media