Ζαγοροχώρια : Σκάλα Βραδέτου

2014-06-30 05:34:17
Ζαγοροχώρια : Σκάλα Βραδέτου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Καπέσοβο – Βραδέτο (Σκάλα Βραδέτου)

Σύντομη και ευχάριστη διαδρομή που περνά από την περίφημη σκάλα του Βραδέτου, που για πολλούς είναι το καλύτερο πετρόκτιστο μονοπάτι του Ζαγορίου.

Η πορεία αρχίζει από τον κατηφορικό χωματόδρομο που ξεκινάει 300 μέτρα έξω από το χωριό Καπέσοβο (υψόμετρο 1100 μ.) και που οδηγεί προς το ρέμα ``Μεζαριά`` (υψόμετρο1060 μ.).

Όταν φτάσουμε στο ρέμα και περάσουμε στην απέναντι πλαγιά τότε αρχίζει και το πιο όμορφο κομμάτι της διαδρομής.

Η περίφημη σκάλα του Βραδέτου είναι εδώ και μας προκαλεί…

 

 

Τα 1200 σκαλοπάτια και τα 39 καγκέλια (στροφές) καλύπτουν τα σχεδόν 1600 μέτρα που υπολογίζεται ότι είναι το μήκος της.

Η ``σκάλα`` πιθανολογείτε ότι κτίσθηκε τον 19ο αιώνα και ως πριν λίγα χρόνια (ως το 1973) ήταν ο κύριος δρόμος που οδηγούσε στο χωριό Βραδέτο.
Τώρα πια αποτελεί ένα από τα πιο ωραία μονοπάτια της Ηπείρου και φυσικά είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά και πολυσύχναστα πεζοπορικά περάσματα.

 

 

Η απότομη ανηφορική διαδρομή ομαλοποιείται όσο πλησιάζουμε προς το τέλος της πορεία μας, στο χωριό Βραδέτο.

Η ανάβαση διαρκεί περίπου μία ώρα και οι ματιές που ρίχνουμε προς τα κάτω καθώς ανεβαίνουμε κόβουν την ανάσα.

Πριν φτάσουμε όμως στον τελικό προορισμό μας, θα συναντήσουμε στη πορεία μας το εξωκλήσι του Αγίου Αθανασίου, το παλιό αλώνι και τα εγκαταλειμμένα πλέον χωράφια του χωριού.

Ο τελικός προορισμός της διαδρομής μας είναι το ψηλότερο χωριό του Ζαγορίου, το Βραδέτο που βρίσκεται κτισμένο σε υψόμετρο 1340 μέτρων.

 

 

Στη διαδρομή περνάμε δύο πέτρινα γεφύρια.

Το Καπεσοβίτικο γεφύρι

Το Καπεσοβίτικο γεφύρι βρίσκεται στο μονοπάτι που οδηγεί από το χωριό Καπέσοβο Ζαγορίου προς το γειτονικό χωριό Βραδέτο και γεφυρώνει το ρέμα της Μεζαριάς.

Πρόκειται για ένα μονότοξο καλοδιατηρημένο γεφύρι που έχει ύψος περίπου 7,20 μ. και άνοιγμα τόξου σχεδόν 5,70 μ. Το πλάτος του καταστρώματος του είναι 2,20 μέτρα ενώ και στις δυο του πλευρές υπάρχει χαμηλό προστατευτικό στηθαίο πλάτους 0,2 μ.

 

Το Βραδετινό γεφύρι

Το Βραδετινό γεφύρι είναι το δεύτερο πετρογέφυρο που συναντάμε ακολουθώντας το παλιό μονοπάτι που ενώνει τα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο Ζαγορίου. Βρίσκεται αμέσως μετά το Καπεσοβίτικο γεφύρι, λίγο πριν αρχίσουμε την ανάβαση της περίφημης σκάλας του Βραδέτου.

Πρόκειται γι’ ένα μονότοξο γεφύρι πλάτους 2,50 μέτρων και ύψους μεγαλύτερο των 9 μέτρων. Το άνοιγμα του τόξου του αγγίζει τα 5 μέτρα ενώ στα πλαϊνά του καταστρώματος του διακρίνονται υπολείμματα προστατευτικού στηθαίου αποτελούμενο από αρκάδες χαμηλού ύψους, τοποθετημένες η μια κολλητά με την άλλη.

 

Δείτε παρακάτω φωτογραφίες από το μονοπάτι.

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ


VideoΧΑΡΤΗΣΣΧΟΛΙΑ

Social Media