Σοφρίτο από την Κέρκυρα

2014-10-24 08:43:21
Σοφρίτο από την Κέρκυρα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το σοφρίτο είναι ένα από τα παραδοσιακά και χαρακτηριστικά πιάτα της Κέρκυρας. Είναι ένα πιάτο με σαφέστατη επιρροή από την ιταλική κουζίνα, που μας ξαφνιάζει τόσο με τη νοστιμιά του, όσο και με την απλότητα της παρασκευής του.

 

Υλικά

 

- 1/2 κιλό μοσχάρι κιλότο ή κάποιο άλλο μαλακό και άπαχο κομμάτι, κομμένο σε φετάκια πάχους 1 εκατοστού

 

- 1 κουτάλι της σούπας βούτυρο ή μαργαρίνη

 

- 3 κουτάλια της σούπας λάδι

 

- 3 κουτάλια της σούπας αλεύρι

 

- 3 σκελίδες σκόρδο κομμένες σε φετάκια

 

- 1/2 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο

 

- 1,5 ποτήρι νερό ή ζωμό βοδινού/ λαχανικών

 

- αλάτι, πιπέρι

 

Εκτέλεση

 

Σε μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε το λάδι και το βούτυρο και το βάζουμε στη φωτιά. Στο μεταξύ, αλατοπιπερώνουμε και αλευρώνουμε τα φετάκια από το κρέας. Μόλις το λάδι κάψει, σοτάρουμε προσεχτικά τα φετάκια (λίγα-λίγα) για 1,5 – 2 λεπτά από την κάθε πλευρά και τα βάζουμε σε μία πιατέλα.

 

Ρίχνουμε το σκόρδο στην κατσαρόλα, το σοτάρουμε για λίγα δευτερόλεπτα και στη συνέχεια ρίχνουμε το ζωμό ή το νερό. Ανακατεύουμε λίγο ώστε να ομογενοποιηθεί η σάλτσα και προσθέτουμε πάλι στην κατσαρόλα το κρέας και το μαϊντανό. Βράζουμε για 45 – 60 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, μέχρι το κρέας να μαλακώσει και να μείνει στην κατσαρόλα λίγη και μελωμένη σάλτσα.

 

Συνοδεύουμε το σοφρίτο με πατάτες τηγανιτές ή πουρέ, ή ακόμα και ρύζι. Αν θέλουμε, γαρνίρουμε το πιάτο με λίγο ακόμα φρέσκο μαϊντανό.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media