Σουπιές με πετιμέζι από την Κρήτη

2014-11-25 09:50:45
Σουπιές με πετιμέζι από την Κρήτη
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Οι σουπιές είναι ένα από τα αγαπημένα θαλασσινά της Κρήτης, καθώς μπορεί να απoτελέσει βασικό συστατικό, τόσο σe ένα χορταστικό γεύμα, όσο και σε ένα ιδανικό μεζέ για το κρασί ή για τη ρακή μας.

 

Είναι ένα εύκολο πιάτο με μοναδική ίσως δυσκολία το καθάρισμα των σουπιών, αλλά και αυτό μπορούμε να το ζητήσουμε από τον ψαρά μας. Αν πάλι σας είναι δύσκολο να βρείτε πετιμέζι, αντικαταστήστε το με λίγο μέλι.

 

Υλικά

 

- 1/2 κιλό σουπιές καθαρισμένες και κομμένες σε χονδρές ροδέλες

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 

- 1 ώριμη ντομάτα περασμένη από τον τρίφτη

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ντοματοπολτός

 

- 2 μεγάλα κρεμμύδια χονδροκομμένα

 

- 1 φλιτζανάκι του καφέ ξύδι από κρασί παλαιωμένο ή μπαλσάμικο

 

- 1 κουτάλι της σούπας πετιμέζι

 

- 1 κουταλιά της σούπας μελάνι από τις σουπιές

 

- 2 καρφάκια γαρύφαλλο

 

- 1 ξυλαράκι κανέλα

 

- 2 φύλλα δάφνης

 

- 1/3 κουταλιού του γλυκού αλάτι

 

- 1/3 κουταλιού του γλυκού πιπέρι

 

- 10 κλωναράκια μαϊντανού ψιλοκομμένα (προαιρετικά)

 

Εκτέλεση

 

Ρίχνουμε το λάδι σε μία κατσαρόλα και τη βάζουμε στη φωτιά. Μόλις το λάδι ζεσταθεί, ρίχνουμε το κρεμμύδι και το σοτάρουμε μέχρι να μαλακώσει. Ρίχνουμε στη συνέχεια και τις σουπιές, τις γυρίζουμε στο λάδι για λίγα δευτερόλεπτα και σβήνουμε με το ξύδι.

 

Προσθέτουμε στη συνέχεια και τη ντομάτα, μαζί με όλα τα άλλα υλικά εκτός από τον μαϊντανό και ανακατεύουμε. Συμπληρώνουμε με ζεστό νερό, αν χρειάζεται, ώστε οι σουπιές να είναι καλυμμένες από τη σάλτσα.

 

Βράζουμε για 20 – 30 λεπτά περίπου σε μέτρια φωτιά, με μισάνοιχτο το καπάκι της κατσαρόλας, μέχρι να μαλακώσουν οι σουπιές και να δέσει η σάλτσα. Στο τέλος, ρίχνουμε και τον μαϊντανό. Συνοδεύουμε, αν θέλουμε, με ρύζι πιλάφι ή με πατάτες τηγανιτές.

 

Καλή σας όρεξη!



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media