Σπετσοφάι από τη Μάνη

2014-09-04 11:46:00
Σπετσοφάι από τη Μάνη
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το σπετσοφάι, σε αντίθεση με ό,τι πιστεύει πολύ κόσμος, είναι ένα καλοκαιρινό φαγητό, αφού το βασικό συστατικό του, οι «σπέτσες», δηλαδή οι πιπεριές, είναι ένα λαχανικό που ευδοκιμεί, εκτός θερμοκηπίου τουλάχιστον, το καλοκαίρι.

 

Υπάρχουν διάφορες παραλλαγές αυτού του φαγητού από αρκετές περιοχές της Ελλάδας. Εδώ θα μαγειρέψουμε ένα σπετσοφάι που μας έρχεται από τη Μάνη, λιτό και αρκετά καυτερό.

 

Εσείς πάλι, αν δεν αγαπάτε τα πολύ καυτερά φαγητά, μπορείτε να αντικαταστήσετε τις καυτερές πιπεριές με απλές. Μπορείτε επίσης να αυξήσετε ή να μειώσετε την ποσότητα από τα λουκάνικα, τις πιπεριές ή ακόμα και από τη σάλτσα, ανάλογα το γούστο σας, μιας και, όπως θα διαπιστώσετε είναι ένα αρκετά… ευέλικτο φαγητό.

 

Υλικά:

 

-    6 μεγάλες πιπεριές κέρατα, χωρίς τα σπόρια, κομμένες σε χοντρές ροδέλες

 

-    4 καυτερές πιπεριές, πράσινες, χωρίς τα σπόρια κομμένες σε ροδέλες

 

-    500 γραμμάρια λουκάνικο Μάνης (ή όποιο άλλο λουκάνικο προτιμάτε) κομμένο σε ροδέλες

 

-    1 πιπεριά κόκκινη μικρή (τσούσκα)

 

-    4 ώριμες ντομάτες ξεσποριασμένες και περασμένες από τον τρίφτη

 

-    3 – 4 κουταλιές της σούπας πελτές ντομάτας ή passata

 

-    1 φλιτζανάκι του καφέ ελαιόλαδο

 

-    1/2 κουτάλι του καφέ αλάτι

 

Εκτέλεση:

 

Βάζουμε ένα βαθύ τηγάνι ή μία φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα στη φωτιά και ρίχνουμε μέσα το λάδι. Μόλις το λάδι κάψει, ρίχνουμε τα λουκάνικα και τα σοτάρουμε για 2-3 λεπτά.

 

Στη συνέχεια, βγάζουμε τα λουκάνικα από το τηγάνι και ρίχνουμε τις πιπεριές. Σοτάρουμε για 2 λεπτά περίπου, ανακατεύοντας συνεχώς. Ρίχνουμε πάλι μέσα στο τηγάνι τα λουκάνικα, όπως και όλα τα υπόλοιπα υλικά, τις ντομάτες, την καυτερή πιπερίτσα, το πελτέ και το αλάτι.

 

Βράζουμε το φαγητό σε μέτρια φωτιά (στο μισό ή στα 2/3 της έντασης) χωρίς να το σκεπάσουμε για 15-20 λεπτά περίπου.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media