Σπήλαια Διρού: Ένας επιβλητικός λαβύρινθος

2014-11-19 11:00:36
Σπήλαια Διρού: Ένας επιβλητικός λαβύρινθος
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Σπήλαιο Γλυφάδα (ή Βλυχάδα) του Διρού, στην περιφερειακή ενότητα Λακωνίας, είναι αναμφισβήτητα ένα από τα ωραιότερα σπήλαια στον κόσμο και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους τουριστικούς προορισμούς της Μάνης και της Πελοποννήσου γενικότερα. Το γιγάντιο σπήλαιο, το μεγαλύτερο γνωστό στον ελλαδικό χώρο, μοιάζει με επιβλητικό και μυστηριώδη συνάμα υποθαλάσσιο λαβύρινθο και εντυπωσιάζει τους επισκέπτες με τους επιβλητικούς του σταλακτίτες και σταλαγμίτες, μεγάλο μέρος των οποίων βρίσκονται σήμερα κάτω από το νερό.

Το σπήλαιο Γλυφάδα Βρίσκεται στα δυτικά παράλια της Λακωνικής Χερσονήσου, στον όρμο του Διρού. Πρόκειται για την υπόγεια κοίτη του ποταμού Γλυφάδα, που εκβάλλει στη θάλασσα αφού σχηματίσει μικρές λίμνες μέσα στη γη. Η φυσική του είσοδος έχει διάμετρο μισού μέτρου και βρίσκεται πολύ κοντά στην επιφάνεια της θάλασσας. Σε παλαιότερες εποχές το σπηλαίο είχε και άλλες εισόδους οι οποίες σταδιακά έκλεισαν.

Το σπηλαίο άρχισε να σχηματίζεται πριν από εκατοντάδες χιλιάδες χρόνια. Την εποχή εκείνη η στάθμη της θάλασσας βρισκόταν πολύ πιο χαμηλά από ότι είναι σήμερα. Για το λόγο αυτό μπόρεσαν να σχηματιστούν οι σταλακτίτες και οι σταλαγμίτες του σπηλαίου. Σήμερα που τα νερά των ωκεανών του πλανήτη έχουν ανέβη, το μεγαλύτερο μέρος του σπηλαίου βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας. Σε ορισμένα σημεία της σπηλιάς, το βάθος του νερού ανέρχεται σε αρκετές δεκάδες μέτρα.

Η ύπαρξη του σπηλαίου ήταν γνωστή στους ντόπιους από τα τέλη του 19ου αιώνα, η συστηματική εξερεύνησή του άρχισε όμως μόλις το 1949 από τους ιδρυτές της Ελληνικής Σπηλαιολογικής Εταιρείας, Γιάννη και Άννα Πετροχείλου. Μέχρι σήμερα έχουν εξερευνηθεί χερσαία και υποθαλάσσια τμήματά του συνολικού μήκους περίπου 15 χιλιομέτρων. Από αυτά όμως, μόνο τα 3,1 είναι προς το παρόν επισκέψιμα για το κοινό. Μόνο τα 300 μέτρα είναι όμως χερσαία, και στα υπόλοιπα 2.800 μέτρα η ξενάγηση γίνεται με βάρκες.

Μέσα στο σπήλαιο έχουν βρεθεί απολιθωμένα οστά πάνθηρα, ύαινας, λιονταριού, ελαφιού, κουναβιού και το μεγαλύτερο κοίτασμα οστών ιπποπόταμου στην Ευρώπη. Κοντά στη φυσική του είσοδο έχουν βρεθεί κεραμικά που υποδηλώνουν την ανθρώπινη παρουσία.

 

Η Αλεπότρυπα

Λίγες εκατοντάδες μέτρα δίπλα στη Γλυφάδα, ανακαλύφτηκε το 1958 ένα άλλο σπήλαιο, η Αλεπότρυπα. Με βάση τα ευρήματα οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι το εν λόγω σπήλαιο κατοικούταν από ανθρώπους στη Νεολιθική Εποχή. Βρέθηκαν ανθρώπινοι σκελετοί και κρανία, σκελετοί ζώων, εργαλεία, μαρμάρινα ειδώλια, αγγεία και ένας λίθινος πέλεκυς. Εικάζεται ότι, πριν από περίπου 4.500 χρόνια, οι άτυχοι κάτοικοι εγκλωβίστηκαν μέσα στο σπήλαιο έπειτα από κάποιον ισχυρό σεισμό.

Προς το παρόν, η Αλεπότρυπα δεν είναι ανοιχτή στο κοινό. Όμως τα ευρήματα εκτίθενται στο παρακείμενο Νεολιθικό Μουσείο Διρού.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media