Το εντυπωσιακό Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας

2014-10-21 10:05:13
Το εντυπωσιακό Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας είναι το πρώτο και μοναδικό σπηλαιολογικό πάρκο που υπάρχει μέχρι στιγμής στην Ελλάδα. Πρόκειται για μία ιδιαίτερη περιοχή, που παρουσιάζει έντονο ενδιαφέρον όσον αφορά τη γεωλογία, την παλαιοντολογία και την αρχαιολογία.

Το Σπηλαιοπάρκο βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Πέλλας, στους πρόποδες του όρους Βόρας, κοντά στο χωριό Λουτράκι του δήμου Αλμωπίας. Είναι πολύ κοντά στις εγκαταστάσεις των ιαματικών λουτρών του Πόζαρ. Στη χώρα μας υπάρχουν τουλάχιστον 9.000 καταγεγραμμένα σπήλαια ή σπηλαιομορφές, το Σπηλαιοπάρκο της Αλμωπίας όμως ξεχωρίζει. Πρόκειται για ένα σύμπλεγμα 20 σπηλαίων, καταφυγίων, βαράθρων, πολλών αγωγών και μικρών σπηλαιομορφών που έχει διανοιχτεί με την δύναμη του νερού στο φαράγγι των Λουτρών Αριδαίας. Τα σπήλαια αυτά σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο σημερινό επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων.

Από αυτά τα σπήλαια, το Βάραθρο έχει αναδειχθεί τουριστικά και είναι επισκέψιμο, η Αρκουδοσπηλιά έχει παλαιοντολογικό ενδιαφέρον, το Σπήλαιο των Ανταρτών έχει αρχαιολογικό ενδιαφέρον, ενώ τα υπόλοιπα παρουσιάζουν ποικίλο, αλλά μικρότερο ενδιαφέρον.

 

Η άρκτος των σπηλαίων

Στην περιοχή διεξάγονται εδώ και χρόνια συστηματικές έρευνες και ανασκαφές από επιστήμονες του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης. Στο πλαίσιό τους έχουν έρθει στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία προϊστορικών ανθρώπων, που όπως φαίνεται από αντικείμενα που έχουν βρεθεί ζούσαν στα σπήλαια κατά τη Νεολιθική, αλλά ίσως ήδη και από την Παλαιολιθική Εποχή. Επίσης, στη διάρκεια των ερευνών σε έξι από τις σπηλιές που εξερευνήθηκαν συστηματικά μέχρι στιγμής, βρέθηκαν χιλιάδες απολιθώματα. Πολλά από αυτά προέρχονται από την γιγάντια –μα εξαφανισμένη πλέον– άρκτο των σπηλαίων (Ursus speleaus), άλλα πάλι από διάφορα άλλα σαρκοβόρα, όπως η αλεπού, η ύαινα αλλά και η λεοπάρδαλη.

Ανάμεσα στα σπήλαια του συμπλέγματος ξεχωρίζουν:

Το Σπηλαιοβάραθρο. Πρόκειται για ένα εντυπωσιακό έγκοιλο βάθους 52 μέτρων, με ενδιαφέροντα διάκοσμο (λευκοί σταλακτίτες και σταλαγμίτες καλυμμένοι με κοράλλια των σπηλαίων). Στα τοιχώματα αυτού του σπηλαίου εντοπίστηκαν υπολείμματα παλαιοόχθης, γεγονός που οδηγεί στο συμπέρασμα ότι πριν από χιλιάδες χρόνια η στάθμη των υδάτων στο φαράγγι των Λουτρών βρισκόταν 80 μέτρα ψηλότερα από ότι σήμερα. Από το 2002 έχει αξιοποιηθεί και τουριστικά.

Η Αρκουδοσπηλιά. Βρίσκεται σε υψόμετρο 540 μέτρων. Δεν είναι ακόμα επισκέψιμη, αν και υπάρχει μονοπάτι μέχρι την είσοδό της. Ονομάζεται αρκουδοσπηλιά γιατί σε αυτήν βρέθηκαν απολιθωμένα οστά ζώων, κυρίως όμως της άρκτου των σπηλαίων. Ο διάκοσμος του σπηλαίου έχει ενδιαφέρον (τοιχώματα με μαύρο επίχρισμα). Επίσης κυριαρχούν οι λεγόμενες κρούστες – γκούρ, παραπετάσματα και κοράλλια των σπηλαίων.

Το Σπήλαιο Β. Είναι το μεγαλύτερο σπήλαιο του Σπηλαιοπάρκου της Αλμωπίας. Έχει ωραίο διάκοσμο, ψηλές οροφές και μπορεί με μικρές παρεμβάσεις να αξιοποιηθεί. Έχουν βρεθεί εργαλεία, θραύσματα κεραμικής νεολιθικής και νεότερης κατοίκησης.

Τα απολιθώματα από τις ανασκαφές στεγάζονται στις παλαιοντολογικές εκθέσεις του Φυσιογραφικού και Λαογραφικού Μουσείου Αλμωπίας στα Λουτρά και στο δημοτικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Αριδαία.

Εκτός από τις σπηλιές, οι επισκέπτες αξίζει να επισκεφτούν τα ιαματικά λουτρά του Πόζαρ, αλλά και το καταπληκτικής ομορφιάς φαράγγι του Βόρα με του εντυπωσιακούς του καταρράκτες.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media