Το τέρας του Κεράσοβου και η Κοίμηση της Θεοτόκου

2014-10-02 14:54:28
Το τέρας του Κεράσοβου και η Κοίμηση της Θεοτόκου
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Αγία Παρασκευή (ή Κεράσοβο, όπως ήταν η παλιά του ονομασία) είναι ένα πανέμορφο ορεινό χωριό του δήμου Κόνιτσας στην περιφερειακή ενότητα Ιωαννίνων. Είναι χτισμένο στις βορειοδυτικές πλαγιές του Σμόλικα, του δεύτερου υψηλότερου όρους της Ελλάδας, σε υψόμετρο 960 μέτρων.

Μια από τις πολλές εκκλησίες της περιοχής είναι αυτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου. Η ανέγερσή της συνοδεύεται από έναν θρύλο από την εποχή της Τουρκοκρατίας, ο οποίες θέλει ορισμένους γενναίους κατοίκους του χωριού να έρχονται αντιμέτωποι με ένα παράξενο και άγνωστο θηρίο!

Σύμφωνα με τον θρύλο, μια παρέα από Κερασοβίτες ξυλοκόπους με αρχηγό τους κάποιον Τάσιο Νάκο ξεκίνησαν από το χωριό τους με τα ζώα τους, που ήταν φορτωμένα με ξύλα, για τα λιμάνια της βόρειας Ηπείρου όπου θα πουλούσαν την ξυλεία τους. Το εμπόριο αυτό ήταν η κύρια ασχολία των κατοίκων του χωριού στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ίσως αυτό να εξηγεί και την προέλευση της λέξης Κεράσοβο από το «κερατζής» που σημαίνει αυτός που μεταφέρει ξύλα με τα ζώα του για να τα εμπορευτεί.

 

Στην επιστροφή, οι ξυλοκόποι στάθηκαν σε κάποιο λιβάδι για να περάσουν τη νύχτα και να βοσκήσουν και τα ζώα τους. Ένας αγροφύλακας της περιοχής τους ενημέρωσε όμως ότι καλά θα έκαναν να φύγουν από εκείνο το μέρος και να μην διανυκτερεύσουν, καθώς μετά το σούρουπο έβγαινε, όπως είπε, στο μέρος εκείνο ένα θηρίο που κατασπάραζε τα ζώα.

 

Η επίθεση

 

Οι Κερασοβίτες δεν του έδωσαν σημασία γιατί πίστεψαν ότι ήταν μια δικαιολογία για να τους διώξει από το λιβάδι και να μείνει το χόρτο άθικτο από τα ζώα τους. Άλλωστε, ήταν και οι ίδιοι σκληροτράχηλοι άντρες και πίστευαν ότι δεν έχουν να φοβηθούν κάτι από κάποιο ζώο. Άναψαν τις φωτιές τους για τη νύχτα και έπεσαν να κοιμηθούν.

 

]Μόλις όμως σκοτείνιασε πραγματικά άκουσαν ένα ανατριχιαστικό ουρλιαχτό, ένα βρυχηθμό θηρίου, που λίγο αργότερα έκανε την εμφάνισή του. Ο Νάκος άρπαξε το τσεκούρι του και πέταξε στο θηρίο τη βελέντζα με την οποία σκεπάζονταν. Το παράξενο τέρας πλησίασε και οι ξυλοκόποι διαπίστωσαν ότι δεν έμοιαζε με κανένα γνωστό ζώο: είχε μεγάλα φτερά νυχτερίδας και κεφάλι γάτας. Άρπαξε με τα δόντια του τη βελέντζα και πάνω στη μανία του μπλέχτηκαν τα νήματα στα δόντια και στα νύχια του.

 

Τότε ο Νάκος βρήκε την ευκαιρία και το χτύπησε με το τσεκούρι του, τραυματίζοντάς το βαριά. Το τέρας έπεσε στο χώμα λαβωμένο. Έσπευσαν τότε και οι υπόλοιποι ξυλοκόποι και άρχισαν να το χτυπάνε με τα τσεκούρια τους, μέχρι που το θηρίο ξεψύχησε μέσα σε άγρια βογκητά.

 

Η άδεια του μπέη

 

Οι ντόπιοι ένιωσαν μεγάλη ευγνωμοσύνη για τους Κερασοβίτες και δεν ήξεραν πώς να τους ευχαριστήσουν. Στο τέλος τους έδωσαν τρόφιμα για τους ίδιους και για τα ζώα τους και τους ξεπροβόδισαν.

 

Στο δρόμο οι ξυλοκόποι αποφάσισαν ότι σαν φτάσουν στο χωριό και τους καλέσει ο μπέης για να τους τιμήσει για το ανδραγάθημά τους, αυτοί να μη δεχτούν ούτε χρήματα ούτε τιμές, αλλά να του ζητήσουν την άδεια για να φτιάξουν την εκκλησία του χωριού.

 

Και όντως, ο μπέης τους έδωσε την σχετική άδεια κι έτσι έγινε η εκκλησία της Κοίμησης της Θεοτόκου στην πλατεία του Κεράσοβου!ΣΧΟΛΙΑ

Social Media