Τήλος: Ένας μικρός επίγειος παράδεισος

2014-08-28 12:14:52
Τήλος: Ένας μικρός επίγειος παράδεισος
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Αν αγαπάτε τους περιπάτους, τη μοναξιά, τα κρυστάλλινα νερά, το καλό φαγητό αλλά και τους ζεστούς ανθρώπους τότε αξίζει να επιλέξετε για προορισμό σας την Τήλο. Το νησί θα σας εκπλήξει ευχάριστα με την γραφικότητα του τοπίου και των οικισμών του καθώς και τα αρώματά του…

Η Τήλος βρίσκεται στα Δωδεκάνησα, ανάμεσα στη Νίσυρο και στη Χάλκη. Κάποτε ζούσαν εκεί 2.500 κάτοικοι σε 9 οικισμούς. Σήμερα μόνο δύο οικισμοί κατοικούνται, η πρωτεύουσα που λέγεται Μεγάλο Χωριό και το λιμάνι που ονομάζεται  Λιβάδια.

Η Τήλος εκτιμάται ότι κατοικήθηκε πρώτη φορά κατά τη νεολιθική εποχή. Σχετικά με την ονομασία της, πιστεύεται ότι διατηρεί το ίδιο όνομα με αυτό που είχε και την αρχαιότητα.  Η μυθολογία θέλει την Τήλο να παίρνει το όνομά της από τον Τήλο, μικρότερο γιο της Τελχινίδας Αλίας και του Ηλίου. Στο νησί αυτό είχε συλλέξει ο Τήλος θεραπευτικά βότανα για την άρρωστη σύζυγό του και ήρθε ύστερα και έχτισε ναό όπου ο ίδιος έγινε ιερέας. Στην Τήλο γεννήθηκε και έζησε η ποιήτρια Ήριννα, που πέθανε πολύ νέα και οι  συγγραφείς της εποχής τη θεωρούσαν ισάξια της Σαπφούς.

Στους Ελληνιστικούς χρόνους η Τήλος δέχεται την επιρροή του ισχυρού κράτους της Ρόδου και τελικά ενσωματώνεται σε αυτό. Το 1310 κατέλαβαν το νησί οι Ιωαννίτες Ιππότες της Ρόδου. Το 1522 την κατέλαβαν οι Τούρκοι, οι οποίοι παρέμειναν στο νησί μέχρι το 1912 που ήρθαν οι Ιταλοί. Η ενσωμάτωση της Τήλου με την υπόλοιπη Ελλάδα έγινε το 1948.

 

Οικισμοί

Το Μεγάλο Χωριό είναι χτισμένο αμφιθεατρικά στο λόφο του Αγίου Στεφάνου. Ο επισκέπτης έχει τη δυνατότητα να χάνεται μέσα στα ασπρισμένα «παστρικά» γραφικά  δρομάκια του με τις ανθισμένες αυλές, τον λιθόστρωτο δρόμο και την πλατεία και να απολαμβάνει τα αρχαία τείχη που διασώζονται ανάμεσα στα σπίτια. Μέχρι τις αρχές του 18ου αιώνα το χωριό βρισκόταν μέσα στο Κάστρο. Τα σπίτια του οικισμού είναι πετρόχτιστα και διατηρούν στοιχεία από την παραδοσιακή αρχιτεκτονική. Στο Μεγάλο Χωριό θαυμαστός είναι ο ναός του Ταξιάρχη, με το περίτεχνο ξυλόγλυπτο τέμπλο, τον άμβωνα και τον θρόνο, που πανηγυρίζει τόσο στη γιορτή του (8 Νοεμβρίου) όσο και στις 28 Ιουλίου, που γίνεται στην αυλή του ο χορός της «κούπας».

Τα Λιβάδια είναι ένας καινούργιος οικισμός, η νησιώτικη αρχιτεκτονική του οποίου συνδυάζεται άριστα με την καταπράσινη φύση. Αξιόλογο είναι το Διοικητήριο, που κτίσθηκε από τους Ιταλούς.

Το Μικρό Χωριό είναι ένα εγκαταλελειμμένο χωριό, ιστορικής αξίας, οργανωμένο σε οικισμό από τους Ιωαννίτες Ιππότες, με ωραία ρυμοτομία και αμφιθεατρική θέα. Τα μόνα ανακαινισμένα κτίσματα είναι μια εκκλησία και ένα διώροφο κτίσμα, που λειτουργεί μόνο το βράδυ σαν μπαράκι και με σκηνικό τα φωτισμένα εγκαταλελειμμένα σπίτια. Η ερήμωση άρχισε βαθμιαία από τότε που περιορίστηκε η απειλή των πειρατών και ιδρύθηκαν τα Λιβάδια. Τα μονόχωρα σπίτια δεν έχουν στέγες και πορτοπαράθυρα, αφού οι κάτοικοι τα πήραν μαζί τους όταν εγκατέλειψαν το χωριό.

 

Αξίζει να δείτε:

-    Το Βυζαντινό Κάστρο (βόρεια του Μεγάλου Χωριού). Με σχήμα τριγωνικό κτισμένο πάνω σε ελληνιστική ακρόπολη Στο εσωτερικό του φιλοξενεί αρχαία και μεσαιωνικά ερείπια, δεξαμενές νερού και την εκκλησία των Ταξιαρχών (14ου - 15ου αιώνα), κτισμένη πάνω σε αρχαίο ναό.

-    Καστέλλο (Λιβάδια). Βραχώδες ύψωμα με ερείπια μεσαιωνικού πύργου.

-    Κάστρο της Αγριοσυκιάς (15ου αιώνα, Λιβάδια). Με ερείπια εκκλησίας.

-    Νεκροταφείο (Μεγάλο Χωριό). Κτισμένο πάνω σε παλαιοχριστιανική βασιλική με πολλά Ελληνιστικά επιτύμβια ανάγλυφα. Σώζονται Ελληνιστικοί τάφοι με χρυσά κτερίσματα.

-    Μικρό κάστρο - παρατηρητήριο (Μικρό Χωριό)

-    Το μοναστήρι του Ταξιάρχη, του Αγίου Αντωνίου και του Αγίου Παντελεήμονα, που θεωρείται και το σπουδαιότερο προσκύνημα του νησιού.

-    Το Σπήλαιο Χαρκαδιό

-    Το Μουσείο της Τήλου

-    Το Φυσικό Πάρκο. Η Τήλος διαθέτει σπάνια χλωρίδα και Πανίδα. Από τα 102 είδη πουλιών που ζουν στο νησί τα 27 είναι είδη προς εξαφάνιση. Υπάρχουν επίσης στο νησί 28 είδη ορχιδέας από τα οποία τα 8 είναι μοναδικά στον κόσμο. Web site: http://www.tilos-park.org.

 

Οι κάτοικοι του νησιού δεν ασχολούνται ιδιαίτερα με την αλιεία, προτιμούν τις αγροτικές και τις κτηνοτροφικές εργασίες. Η εκμετάλλευση του κάμπου επιτρέπει την ανθοκομία, την καλλιέργεια αμυγδαλιάς και ελιάς και την μελισσοκομία. Είναι πιστοί στα παραδοσιακά ήθη και έθιμα και διακρίνονται για τη φιλοξενία τους. Ο λιγοστός αλλά εκλεκτός τουρισμός της, σας δίνει την ευκαιρία να γνωρίσετε τους ντόπιους και να ενσωματωθείτε στην καθημερινή ζωή του νησιού.

Αν λοιπόν, το ζητούμενό σας είναι η ξεκούραση σε ένα πανέμορφο περιβάλλον, με απλούς ανθρώπους γύρω σας, τότε επισκεφθείτε την Τήλο και… καλές διακοπές!

 

Μετακινήσεις: Συχνά Δρομολόγια με λεωφορεία θα σας πάνε στους οικισμούς και στις παραλίες του νησιού.

Πώς θα φτάσετε: Με πλοίο από τον Πειραιά. το νησί συνδέετε επίσης με τη Ρόδο, τη Νίσυρο, την Κω, την Κάλυμνο και την Αστυπάλαια.

Πληροφορίες: Λιμεναρχείο Πειραιά: 210/4226000, λιμεναρχείο Τήλου: 22460/44350.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media