Γνωρίστε τη Λίμνη Τριχωνίδα

2014-11-04 14:41:38
Γνωρίστε τη Λίμνη Τριχωνίδα
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η Λίμνη Τριχωνίδα είναι η μεγαλύτερη λίμνη της Ελλάδας και μια από τις πιο γραφικές που υπάρχουν στη χώρα μας. Βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Αιτωλοακαρνανίας, νότια του Παναιτωλικού όρους και βόρεια του Αρακύνθου, εκτείνεται από τα ανατολικά προς τα δυτικά και συνδέεται στα δυτικά με τη γειτονική λίμνη Λυσιμαχία. Έχει επιφάνεια 95,8 τετραγωνικά χιλιόμετρα, μέγιστο μήκος 21,5 χιλιόμετρα και βάθους που φτάνει τα 58 μέτρα.

 

Γύρω από τη λίμνη υπάρχουν πολλοί μικροί οικισμοί. Στις βόρειες όχθες της Τριχωνίδας, τα κυριότερα χωριά είναι το Παναιτώλιο και το Καινούργιο. Σημαντικοί σταθμοί είναι επίσης τα χωριά Παραβόλα, Παντάνασσα, Ντουγρι και Μυρτιά, που είναι γνωστό για τα λουτρά και τους πορτοκαλεώνες του. Στην περιοχή της Μακρυνείας, τα χωριά γύρω από τη λίμνη είναι η Γαβαλού, η Ματαράγκα, οι Παπαδάτες, η Γραμματικού, το Τριχώνιο, ο Άγιος Ανδρέας (Μπουρλέσια), ο Δαφνιάς και η Καψοράχη.

 

Το διοικητικό, εμπορικό, συγκοινωνιακό και πολιτιστικό κέντρο της ευρείας περιοχής αποτελεί το Θέρμο, που είναι χτισμένο βορειοανατολικά της λίμνης σε υψόμετρο 360 μέτρων και αποτελεί την έδρα του ομώνυμου δήμου.

 

Δάση και ποταμάκια

 

Πέρα από την φυσική της ομορφιά, η περιοχή διαθέτει και μεγάλη βιοποικιλότητα. Τα οικοσυστήματα της Tριχωνίδας βρίσκονται σε αλληλεπίδραση με τα οικοσυστήματα των γειτονικών βουνών και των γύρω κάμπων. Κάθε μεταβολή σε κάποιο από τα γειτονικά οικοσυστήματα, έχει επίδραση και στο οικοσύστημα της λίμνης.

 

Κοντά στη λίμνη απλώνονται ελαιώνες και μαγευτικά περιβόλια με διάφορα εσπεριδοειδή. Είναι γνωστά τα πορτοκάλια της Tριχωνίδας με το όνομα σαγκουίνια Γουρίτσας. Στις όχθες της λίμνης κυρίαρχα είδη είναι τα καλάμια, τα νεροκάλαμα και τα ψαθιά ενώ στα νερά επιπλέουν τα λευκά όμορφα νούφαρα. Τριγύρω εκτείνονται εκτεταμένα και πανέμορφα δάση από πλατάνια, λεύκες, ιτιές και πικροδάφνες.

 

H περιοχή είναι πλούσια σε νερά που δημιουργούν όμορφες κοιλάδες, ενώ δεκάδες ρυάκια και ποταμάκια με μικρούς καταρράκτες που έρχονται από το Παναιτωλικό, κυλούν βιαστικά προς την Tριχωνίδα, πλαισιωμένα στις όχθες τους από πικροδάφνες, λυγαριές και μέντες.

 

Σπάνια πανίδα

 

H λίμνη είναι μία από τις πιο σημαντικές της χώρας μας σε ότι αφορά τα ψάρια του γλυκού νερού. Η Τριχωνίδα φιλοξενεί 25 είδη ψαριών, 11 από τα οποία είναι ενδημικά στην Ελλάδα. Ένα είδος ψαριού που απαντάται μόνον εκεί είναι ο νανογωβιός. Πρόκειται για ένα από τα μικρότερα ψάρια της Ευρώπης, με μήκος μικρότερο των 5 εκατοστών, που ζει κοντά στις όχθες της λίμνης.

 

H περιοχή είναι επίσης από τις πιο πλούσιες της Aιτωλοακαρνανίας σε αμφίβια και ερπετά και διαθέτει σπάνια ορνιθοπανίδα, η οποία θεωρείται από τις πιο ενδιαφέρουσες στην Ελλάδα. Έχουν παρατηρηθεί περισσότερα από 200 είδη πουλιών, μερικά από τα οποία είναι ιδιαίτερα σπάνια, όπως ο πορφυροτσικνιάς. Τουλάχιστον 50 από τα είδη αυτά ανήκουν στα απειλούμενα και αυστηρά προστατευόμενα από την κοινοτική και την ελληνική νομοθεσία.

 

H περιοχή είναι επίσης πλούσια σε θηλαστικά. Αυτό που παρουσιάζει το μεγαλύτερο ενδιαφέρον είναι η βίδρα (Lutra lutra), ένα από τα πιο σπάνια θηλαστικά στην Eυρώπη, που απειλείται με εξαφάνιση. Η Τριχωνίδα αποτελεί μία από τις λίγες περιοχές της Ελλάδας όπου συναντάται η βίδρα.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media