Βώλακας Δράμας: Πεζοπορία, χειμερινά σπορ και καλό φαγητό!

2014-11-11 11:01:34
Βώλακας Δράμας: Πεζοπορία, χειμερινά σπορ και καλό φαγητό!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Ο Βώλακας είναι ένα χωριό στην περιφερειακή ενότητα Δράμας. Χτισμένο σε υψόμετρο 830 μέτρων, στις δυτικές πλαγιές του Φαλακρού όρους, το όμορφο αυτό χωριό απέχει 190 χιλιόμετρα από τη Θεσσαλονίκη, 36 από τη Δράμα και 21 χιλιόμετρα από το Νευροκόπι.

 

Τα τελευταία χρόνια το χωριό αναπτύχθηκε τουριστικά, καθώς αποτελεί αφετηρία για τους πεινασμένους σκιέρ που επισκέπτονται το χιονοδρομικό κέντρο του Φαλακρού και οι οποίοι κάνουν στάση στις ταβέρνες για να γευτούν τις τοπικές σπεσιαλιτέ και τα περίφημα λουκάνικα του Βώλακα.

 

Οι επισκέπτες μπορούν να περπατήσουν ανάμεσα στα παλιά σπίτια και θα φτάσετε στην πλατεία του χωριού, όπου βρίσκεται η εκκλησία του Προφήτη Ηλία, χτισμένη το 1841, με το πέτρινο πυργοειδές καμπαναριό που προστέθηκε το 1887. Δίπλα της βρίσκεται η προτομή του Βωλακιώτη Μακεδονομάχου Αρμεν Κούπτσιου, που απαγχονίστηκε στην πλατεία Ελευθερίας στη Δράμα στις 14 Σεπτεμβρίου 1905. Πέραν τούτων, ο Βώλακας είναι ιδανικό ορμητήριο και για τους περιπατητές, καθώς από εκεί περνάει το διεθνές μονοπάτι Ε6.

 

Πάνω από όλα όμως, ο Βώλακας φημίζεται για τις ταβέρνες του και το καλό του φαγητό. Εκτός από τα παραδοσιακά λουκάνικα, στις ταβερνούλες μπορείτε να δοκιμάσετε κατσικάκι στο φούρνο και ζεστές σούπες.

 

Ο Βώλακας είναι επίσης γνωστός και για τα διονυσιακού χαρακτήρα έθιμα, τους Αράπηδες και τις Αρκούδες, που αναβιώνουν κάθε Γενάρη. Χαρακτηριστικό τους είναι οι μεταμφιέσεις με προβιές ζώων και κουδούνια, οι χοροί, τα τραγούδια και το ξεφάντωμα!

 

Το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού

 

Κοντά στο Βώλακα, σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων, βρίσκεται το Χιονοδρομικό Κέντρο Φαλακρού. Ιδρύθηκε το 1980 και με το πέρασμα των χρόνων απέκτησε τη δική του δυναμική και ένα φανατικό κοινό που το ανέδειξε σε ένα από τα πιο σημαντικά χιονοδρομικά κέντρα της χώρας και βασικό τουριστικό πόλο της περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης. Σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημά του αποτελεί η μακρά περίοδος χιονοκάλυψης που οφείλεται τόσο στη γεωγραφική του θέση όσο και στο μεγάλο υψόμετρο, καθώς η βάση του χιονοδρομικού βρίσκεται στα 1.720 μέτρα και οι πίστες σε υψόμετρο που φτάνει και τα 2.232 μέτρα.

 

Το χιονοδρομικό διαθέτει 3 σαλέ, (τα δύο στην βάση του χιονοδρομικού και το άλλο στον τερματισμό του τετραθέσιου αναβατήρα). Στο ένα από τα σαλέ βάσης λειτουργεί εστιατόριο και υπάρχει δυνατότητα διανυκτέρευσης. Επίσης, διαθέτει καταστήματα ενοικίασης εξοπλισμού, σχολές εκμάθησης, καντίνες, ιατρείο, ευρύχωρο parking, 9 αναβατήρες και 20 πίστες. Πάντοτε να έχετε μαζί σας αλυσίδες για το αυτοκίνητο.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media