Κρήτη: Το Βουλισμένο Αλώνι και η τιμωρία του Προφήτη Ηλία!

2014-11-06 11:53:36
Κρήτη: Το Βουλισμένο Αλώνι και η τιμωρία του Προφήτη Ηλία!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Βουλισμένο Αλώνι βρίσκεται στην Κρήτη, περίπου 15 χιλιόμετρα δυτικά του Ηρακλείου, δίπλα στην παλιά εθνική οδό που οδηγούσε από το Ηράκλειο στο Ρέθυμνο και κοντά στο χωριό Μάραθος. Βρίσκεται σε μια πλαγιά του λόφου Στρούμπουλα και αποτελεί ένα από τα πιο περίεργα γεωλογικά φαινόμενα στην Ελλάδα.

Πρόκειται για ένα πολύ μεγάλο βύθισμα (καρστική δολίνη είναι η επιστημονική ονομασία) με κυκλικό σχήμα, η οποία έχει σχηματιστεί από την κατακρήμνιση παλαιότερου σπηλαίου. Το γεωλογικό αυτό φαινόμενο συνέβη πριν δεκάδες χιλιάδες χρόνια. Η μέγιστη διάμετρος του βυθίσματος αυτού φτάνει τα 90 μέτρα και το βάθος των τοιχωμάτων του κυμαίνεται από 15 έως και 50 μέτρα. Τα τοιχώματα στο Βουλισμένο Αλώνι προσφέρονται για αναρρίχηση και σχεδόν κάθε Σαββατοκύριακο θα συναντήσετε σχολές αναρρίχησης.

Σήμερα υπάρχει επιστημονική εξήγηση για τον τρόπο με τον οποίο δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο βύθισμα. Η επιστήμη όμως ήταν σχεδόν άγνωστη σε αιώνες προγενέστερους, και τα διάφορα φυσικά φαινόμενα ερμηνεύονταν με… υπερφυσικές εξηγήσεις. Έτσι και σε αυτή την περίπτωση, η προφορική παράδοση των κατοίκων της περιοχής δημιούργησε έναν θρύλο, ο οποίος δίνει «απαντήσεις» για τη δημιουργία του Βουλισμένου Αλωνιού (που σημαίνει το αλώνι που βυθίστηκε).

 

Απαγορευμένη εργασία

Σύμφωνα με το θρύλο, κάποτε είχε στο σημείο εκείνο το αλώνι του ένας γεωργός. Μια χρονιά που η σοδειά ήταν ιδιαίτερα καλή, ο χωρικός ανησυχούσε και δεν ήξερε αν θα προλάβαινε να φέρει σε πέρας όλες τις απαραίτητες εργασίες για τη συγκομιδή και προπαντός αν θα προλάβαινε να αλωνίσει το αλώνι. Έτσι αποφάσισε να πάει στο χωράφι και ανήμερα της εορτής του Προφήτη Ηλία, μια μέρα που κανείς δεν πρέπει να εργάζεται καθώς έπρεπε να τιμηθεί. Όμως ο χωρικός έκρινε ότι δεν μπορούσε να χάσει μια ολόκληρη μέρα!

Η γυναίκα του ήταν αντίθετη, αυτός όμως επέμενε και τελικά την πήρε μαζί του στο αλώνι, όπως και την κόρη τους. Έζεψε τα ζώα και ξεκίνησε την εργασία. Δεν είχε όμως καλά καλά ξεκινήσει, και ακούστηκε ένας φοβερός κρότος. Τρομαγμένοι κοίταξαν γύρω, μα δεν πρόλαβαν να κινηθούν. Το αλώνι βούλιαξε παίρνοντας τους ανθρώπους και τα ζώα, στα άπατα βάθη της γης! Ο προφήτης τιμώρησε σκληρά αυτούς που δεν σεβάστηκαν τη μέρα του…

Μια άλλη εκδοχή του θρύλου θέλει τον ιδιοκτήτη του αλωνιού να μην ήταν ένας απλός χωρικός, αλλά αντιθέτως παπάς, ο οποίος όμως αμέλησε να λειτουργήσει ανήμερα του Προφήτη Ηλία, γιατί επέλεξε να πάει στο χωράφι του… κατά τα άλλη, η ιστορία είναι η ίδια!ΣΧΟΛΙΑ

Social Media