Χαλάρωμα στα λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία

2013-11-01 18:56:25
Χαλάρωμα στα λουτρά Πόζαρ στην Αλμωπία
 • Google+
 • Blogger
 • Youtube
 • Pinterest
 • LinkedIn
 • Instagram
 • WhatsApp
 • Viber
 • E-mail
 • Print

Πρόκειται για έναν προορισμό για το απόλυτο χαλάρωμα. Τα λουτρά Πόζαρ είναι ένας οργανωμένος προορισμός για όσους θέλουν να συνδυάσουν την ξεκούραση, χαλάρωση και τόνωση με τις θεραπευτικές ιδιότητες των ιαματικών νερών. Υπάρχουν πλήρως οργανωμένες και διαμορφωμένες εσωτερικές πισίνες, τα χαμάμ και τα τζακούζι.

Η επαρχία Αλμωπίας με πρωτεύουσα την Αριδαία απλώνετε κάτω από την προστατευτική σκιά του Βόρα σκεπασμένου από πυκνά δάση στα δυτικά και με επιβλητική γυμνότητα στα βόρεια. Η οροσειρά του Βόρρα περιβάλλει την Αλμωπία από τα βόρεια και τα δυτικά και τη διακρίνει με αδιαπέραστο τοίχωμα από τις όμορφες περιοχές του νομού Φλώρινας. Στα νότια συνορεύει με το υψίπεδο της Έδεσσας. Στα ανατολικά δεσπόζει το όρος Πάικο. Μια πανέμορφη πραγματικά περιοχή!

Στα λουτρά λειτουργούν έξι διαφορετικές πισίνες σε κλειστές εγκαταστάσεις. Άλλες με μοντέρνο και άλλες με γραφικό ύφος προσφέρουν χαλάρωση και τόνωση στο σώμα και την ψυχή. Το ιδιαίτερο αυτών των πισίνων είναι ότι έχουν βότσαλα στον πάτο που δημιουργούν ένα φυσικό στοιχείο. Τα τζακούζι και τα σπα βρίσκονται σε ξεχωριστά δωμάτια. Η παροχή νερού σε αυτά είναι με πίεση και το ιαματικό, ζεστό νερό ανανεώνεται συνεχώς. Η χωρητικότητά τους είναι για ένα ή δύο άτομα.

 

Τα 16 σπήλαια!

Βέβαια η περιοχή δεν έχει μόνο λουτρά, υπάρχουν σημεία που μπορείτε να επισκεφθείτε. Όπως το σπήλαιο, που ουσιαστικά είναι ένα μεγάλο σύμπλεγμα 16 σπηλαίων, ένα βάθρο 50μ. και πολλά σπηλαιοκαταφύγια. Σχηματίστηκαν πριν χιλιάδες χρόνια, όταν η στάθμη των υδάτων ήταν στο επίπεδο των εισόδων των σπηλαίων, πρίν ακόμα σχηματιστεί η πεδιάδα της Αριδαίας. Συστηματικές ανασκαφές και εξερευνήσεις των σπηλαίων έφεραν στο φως άφθονες ενδείξεις για την παρουσία αυτόχθονου πληθυσμού. Εκεί θα δείτε στοιχεία για την ζωή του πρωτόγονου ανθρώπου από εργαλεία και άλλα αντικείμενα που μαρτυρούν πως οι χώροι των σπηλαίων χρησιμοποιούνταν από τη Νεολιθική ή και Παλαιολιθική ακόμα εποχή. Σημαντικά ευρήματα έχουν βρεθεί, ανάμεσα τους, ένας ανθρώπινος σκελετός άγνωστης ηλικίας, τμήμα απολιθωμένου κρανίου καφετιάς αρκούδας ηλικίας 10.000 χρόνων. Η αρκούδα των σπηλαίων ήταν στην... καλύτερή της φάση και πέρασε άλλα 30.000 χρόνια -μια που εξαφανίστηκε πριν από 10.000 χρόνια- σε ένα ιδανικό γι αυτή περιβάλλον στην Αρκουδοσπηλιά, μια από τις σημαντικότερες με παλαιοντολογικό ενδιαφέρον.

Το φαράγγι και το Μαύρο Δάσος

Το φαράγγι των Λουτρών Πόζαρ βρίσκεται ανάμεσα σε δύο ορεινούς όγκους. Ο ένας από αυτούς είναι το όρος Βόρρας, ή αλλιώς Καϊμάκτσαλαν. Στην ανατολική πλευρά του, φιλοξενείτε το μαύρο δάσος. Άξιο αναφοράς και επίσκεψης είναι το φαράγγι "ράμνο μπόρ" ή ίσιο πεύκο. Μαγευτικό τοπίο απαρτιζόμενο από πανύψηλα πεύκα, ίσια σαν λαμπάδες, να αγναντεύουν τον καταγάλανο ουρανό. Σημαντικής χλωρικής σημασίας στολίζει τον κάμπο της Αλμωπίας κα την πλαγιά του Καϊμάκτσαλαν. Με οδικό δρόμο στο μεγαλύτερο τμήμα του, μπορείτε να φτάσετε μέχρι και την κορυφή, αν το επιτρέπει βέβαια και ο καιρός. Οι διαδρομές που μπορεί να ακολουθήσει ο επισκέπτης είναι δύο. Μία απο το χωρίο Όρμα, που βρίσκετε δίπλα στα Λουτρά και η δεύτερη από το χωριό Μεγαπλάτανος. Επιλέγοντας την δεύτερη, θα διασχίσετε ένα μεγάλο τμήμα του δρόμου που είναι ασφαλτοστρωμένο.

Γενικά η περιοχή χαρακτηρίζετε από έντονο ανάγλυφο. Ανάμεσα στην πεδιάδα που καταλαμβάνει 220 τ.χμ. και στους ορεινούς όγκους έκτασης 730 τ.χμ. παρατηρούνται υψομετρικές διαφορές που ξεπερνούν τα 1.500 μ. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την κυριαρχία υγρού, ηπειρωτικού κλίματος με σύντομο θερμό καλοκαίρι και δριμύ χειμώνα.

 

Φαγητό και κρασί!

Η περιοχή δεν χρειάζεται συστάσεις για το καλό της φαγητό και φυσικά για το κρασί. Άλλωστε εκεί καλλιεργούνται από τις καλύτερες ποικιλίες αμπελιών στην Ελλάδα και στην Ευρώπη. Πιείτε άφοβα το χύμα κρασί που θα σας προτείνουν, σίγουρα θα έχει ξεχωριστή γεύση από όσα γνωρίζεται στις πόλεις.

Όσο για τους μεζέδες, τα κρεατικά είναι σε πρώτη διάταξη, λουκάνικα και φυσικά κόκκινη πιπεριά, που είναι και ο βασικός τόπος παραγωγής της.

Πληροφορίες για τα λουτρά στο τηλέφωνο 23840 91300.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media