Χανιά: Η ωραιότερη πόλη της Κρήτης

2014-09-30 08:47:43
Χανιά: Η ωραιότερη πόλη της Κρήτης
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Η πόλη των Χανίων θεωρείται  μια από τις ομορφότερες πόλεις της Ελλάδας και η πιο γραφική της Κρήτης.   Σταυροδρόμι Ανατολής και Δύσης για αιώνες, σε καίριο σημείο  της Μεσογείου ανάμεσα σε τρεις ηπείρους, κατακτήθηκε, υποδουλώθηκε και υπέφερε, αλλά διατήρησε το χρώμα, την αίγλη της και την έντονη πνευματική ζωή της.

Χτίστηκε στα ερείπια  της αρχαίας Κυδωνίας.  Η Κυδωνία κτίστηκε κατά τους προϊστορικούς χρόνους από τον Κύδωνα, γιο, σύμφωνα με τους αρχαίους Κρήτες, του Ερμή (κατα άλλους του Απόλλωνα) και της νύμφης Ακακαλίδας, κόρης του Μίνωα. Η Κυδωνία αναφέρεται από τον Όμηρο ως μια από τις σπουδαιότερες πόλεις της Κρήτης, ενώ οι Κύδωνες θεωρούνται ως προελληνικό φύλο. Οι αρχαίοι συγγραφείς θεωρούν την Κυδωνία «μητέρα των άλλων κρητικών πόλεων». Έζησε πολλούς επιδρομείς και γνώρισε ποικίλους πολιτισμούς των οποίων τα αποτυπώματα φαίνονται στις  προσόψεις των  μνημείων της.

Η τούρκική και η Βενετσιάνικη αρχιτεκτονική κάνουν τα Χανιά… μοναδικά  αφού κατάφερε να τα  διασώσει αλλά και να τα αναδείξει. Το 1964 η πόλη των Χανίων χαρακτηρίστηκε από την Πολιτεία ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο με βασικό σκοπό τη διάσωση όλων των ιστορικών περιόδων της παλιάς πόλης.

 

Αξιοθέατα

-          Δημοτική Αγορά, ένα περίλαμπρο οίκημα σε σταυρωτό σχήμα που ολοκληρώθηκε το 1913 με πρότυπο την ανάλογη της Μασσαλίας.

-          Σε απόσταση πολύ κοντινή από το κέντρο της πόλης, ο Δημοτικός Κήπος και δίπλα του το πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των λαών. Οι κήποι είναι οι ομορφότεροι της Κρήτης.

-          Το ενετικό λιμάνι, που αποτελεί πόλο έλξης για επισκέπτες και ντόπιους.

-          Η παλαιά πόλη. Απλώνεται γύρω από το γραφικό ενετικό λιμάνι και περιλαμβάνει τις συνοικίες Τοπανάς, Εβραϊκή, Σιντριβάνι, Πλάζα και Καστέλι, που αποτελούν ένα ενιαίο συγκρότημα με στενά σοκάκια και κτίρια ενετικής, οθωμανικής και νεοκλασικής αρχιτεκτονικής.

-          Το Αρχαιολογικό και το Ναυτικό Μουσείο.

-          Τα μεγάλα τείχη του βενετσιάνικου φρουρίου, χτισμένο το 1540, το Καστέλι.

-          Ο ναός του Αγίου Νικολάου.

-          Το ιστορικό Αρχείο Κρήτης, το δεύτερο της Ελλάδας σε όγκο και αξία εκθεμάτων.

-          Ανατολικά των Χανίων, το αριστοκρατικό προάστιο Χαλέπα με το σπίτι του Ελευθέριου Βενιζέλου.

 

Περίχωρα

Πασίγνωστος σε όλη την Ελλάδα είναι ο εθνικός δρυμός με το φαράγγι της Σαμαριάς. Από εκεί και πέρα, αξίζει να επισκεφτείτε το μονή της Αγίας Τριάδας και τη μονή Καθολικού στη χερσόνησο του Ακρωτηρίου. Ενδιαφέρον παρουσιάζουν ακόμα οι Σιδερόπορτες, η Αγία Ρούμελη, Η Πολυρρήνια και η μονή Χρυσοσκαλίτισσας. Επίσης, σημαντικές τοποθεσίες είναι το φρούριο του Φραγκοκάστελλου, και η Απτέρα, μία πόλη του 5ου π. Χ. αιώνα η οποία ήρθε στο φώς από ανασκαφές που διεξήχθησαν μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media