Ξινό Νερό Φλώρινας: Το χωριό των πηγών και του… νερού

2015-01-21 12:05:33
Ξινό Νερό Φλώρινας: Το χωριό των πηγών και του… νερού
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το Ξινό Νερό (παλαιότερες ονομασίες: Εξί Σου και Γκόρνο Βάρμπιανη ή Άνω Βέρμπιανη) είναι ένα όμορφο και γραφικό χωριό στην περιφερειακή ενότητα Φλώρινας. Χτισμένο σε υψόμετρο 550 μέτρων, το χωριό αυτό, που φημίζεται για το… νερό του και το οποίο ο θρύλος θέλει να σχετίζεται με τον Μέγα Αλέξανδρο και την οικογένειά του, αποτελεί ιδανικό προορισμό για μικρές αποδράσεις και ταξιδάκια αναψυχής, όπως επίσης και για όσους επιθυμούν να απολαύσουν την ηρεμία και το φυσικό κάλλος των γύρω βουνών.

Η περιοχή όπου βρίσκεται σήμερα το Ξινό Νερό αποτελούσε στην Αρχαιότητα τμήμα της Λυγκηστίδα (ή Λύγκου), ενός από τα ημιαυτόνομα βασίλεια της Άνω Μακεδονίας πριν την ενοποίηση του βασιλείου της Μακεδονίας από τον πατέρα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, Φίλιππο Β’. Αγγεία και μια σιδερένια αιχμή, τα οποία τυχαία βρέθηκαν κοντά στον οικισμό, αποτελούν ένδειξη για ανθρώπινη παρουσία στην περιοχή, ήδη από αρχαιοτάτους χρόνους. Η παράδοση θέλει να κατάγεται από την περιοχή η μητέρα του Φιλίππου και γιαγιά του Μ. Αλεξάνδρου, η Ευρυδίκη.

Στα βυζαντινά χρόνια προστρέχουν στις πηγές του άνθρωποι που έπασχαν από στομαχικά νοσήματα. Οι κάτοικοι του χωριού υπέστησαν πολλές διώξεις από τους Τούρκους και αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν πολλές φορές τις εστίες τους, έλαβαν μέρος στον Μακεδονικό Αγώνα και στην Εθνική Αντίσταση. Πολλοί έφυγαν μετανάστες στην Αμερική και Αυστραλία και μετά τον εμφύλιο αρκετοί προσέφυγαν στις χώρες της Ανατολικής Ευρώπης. Στο χωριό, οι διάλεκτοι των ανατολικών νοτιοσλαβικών γλωσσών εισάχθηκαν στα μέσα του 19ου αιώνα, γεγονός που το κατέστησαν στόχο βουλγαρικών διεκδικήσεων.

Σήμερα το Ξινό Νερό, το οποίο απέχει 34 χιλιόμετρα από την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφερειακής ενότητας και μόλις 5 από το Αμύνταιο, είναι ένα από τα κεφαλοχώρια της Φλώρινας. Κύρια ασχολία των περίπου 1.100 κατοίκων είναι η γεωργία και η κτηνοτροφία.

 

Αξιοθέατα

Ο οικισμός είναι κτισμένος στους πρόποδες του Βίτσιου. Το βουνό αποτελεί σήμερα έναν από τους βιότοπους της καφέ αρκούδας (το Καταφύγιο της Αρκούδας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», κοντά στο Νυμφαίο βρίσκεται σε απόσταση περίπου 20 χλμ.), και σε ενδιάμεσο υψόμετρο καλύπτεται από πυκνά δάση δρυός και οξιάς. Σε μεγαλύτερα υψόμετρα σχηματίζονται αλπικά λιβάδια.

Κοντά στο Ξινό Νερό, βορειοδυτικά του χωριού, βρίσκεται το Ραντόσι, ένα πανέμορφο δάσος οξιάς. Εκεί υπάρχει διαμορφωμένος χώρος για εκδηλώσεις αλλά και παιδική χαρά. Η τοποθεσία προσφέρει εκπληκτική θέα προς τον κάμπο του Αμυνταίου και την λίμνη των Πετρών.

Στο ίδιο το χωριό υπάρχουν τέσσερις εκκλησίες: του Αγ. Γεωργίου, του Αγ. Αθανασίου, του Αγ. Νικολάου και του Αγ. Βαρβάρας. Το κτίριο του δημοτικού σχολείου, στην πλατεία του χωριού, είναι ένα από τα σημαντικότερα οικοδομήματα της περιοχής. Σχεδιάστηκε από Γάλλους αρχιτέκτονες και χτίστηκε πριν το 1880 με τη συνδρομή των κατοίκων του χωριού και τεχνίτες από την Πελαγονία. Πλέον έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο. Παλαιότερα υπήρχε και ο νερόμυλος του χωριού, ο οποίος καταστράφηκε από το πέρασμα του χρόνου. Ξεχωριστό ενδιαφέρον έχουν και οι βρύσες του χωριού, καθώς αποτελούν αναπόσπαστο στοιχείο της φυσιογνωμίας του.

 

Το… νερό

Το χωριό οφείλει την ονομασία του στη γεύση του τοπικού νερού, που είναι… ξινή. Το ξινό αυτό νερό είναι το κύριο χαρακτηριστικό του οικισμού. Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη από την εποχή της Τουρκοκρατίας ο οικισμός ονομαζόταν «ξινό νερό» (Εξί Σου, στα τούρκικα). Στην ευρύτερη περιοχή υπάρχουν πηγές φυσικού μεταλλικού νερού εξαιρετικής ποιότητας. Η ιδιαιτερότητα και η καθαρότητα της γεύσης του οφείλεται στο φυσικό εμπλουτισμό των πηγών με ελεύθερο διοξείδιο του άνθρακα.

Πολλοί θεωρούν μάλιστα, ότι στις πηγές αυτές αναφερόταν ο Αριστοτέλης όταν μιλούσε για ιαματική πηγή στη Λυγκηστίδα. Η παράδοση θέλει τον Μέγα Αλέξανδρο να ξεδιψά από το νερό των πηγών της περιοχής και να προετοιμάζει τον οργανισμό του για την σκληρή ζωή του πολεμιστή. Σήμερα, το φυσικό μεταλλικό νερό που εμφιαλώνεται στις πηγές του Ξινού Νερού αποτελεί ένα από τα πιο φημισμένα τοπικά προϊόντα της Φλώρινας.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media