Χοχλιοί μπουμπουριστοί: Μεζές από την Κρήτη

2014-10-02 08:21:12
Χοχλιοί μπουμπουριστοί: Μεζές από την Κρήτη
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Οι μπουρμπουριστοί χοχλιοί (όπως ονομάζουν στην Κρήτη τα σαλιγκάρια) είναι ένα από τα πιο γνωστά εδέσματα της κρητικής κουζίνας. Πρόκειται για έναν εξαιρετικό μεζέ, πολύ αγαπητός στη Μεγαλόνησο, ο οποίος συνοδεύει άψογα το ποτό και ειδικά τη ρακή, που όταν τα σαλιγκάρια βρίσκονται στο τραπέζι συνηθίζει να ρέει άφθονη!

 

Για πολλούς, ο συγκεκριμένος είναι ο καλύτερος και ο πιο νόστιμος τρόπος για να γευτεί κανείς τους χοχλιούς. Η λέξη «μπουμπουριστοί» προέρχεται από μια άλλη λέξη του κρητικού λεξιλογίου το «αμπούμπουρα» που σημαίνει με τη μούρη προς τα κάτω.

 

Πάντως πρέπει να τονιστεί ότι τα σαλιγκάρια είναι ένα ιδιαίτερο φαγητό και δεν ενδείκνυνται για τον καθένα.


Υλικά

 

- ½ κιλό χοντρούς χοχλιούς

 

- ½ ποτήρι ελαιόλαδο για τηγάνισμα

 

- Αλάτι

 

- Αλεύρι

 

- 4 – 5 κουταλιές ξύδι

 

- 1 κουταλιά δεντρολίβανο


Εκτέλεση

 

Πλένουμε και καθαρίζουμε τους χοχλιούς με σκέτο νερό χωρίς να τους βράσουμε και ακολούθως βάζουμε τη μούρη (μπροστινό μέρος) τους στο μείγμα από το αλεύρι και το αλάτι. Στη συνέχεια βάζουμε στο τηγάνι λάδι, τοποθετούμε μέσα σε αυτό τους χοχλιούς αμπούμπουρα (με τη μούρη προς τα κάτω) και στην αρχή τους τηγανίζουμε σε χαμηλή φωτιά, ώστε να βγουν λίγο από το κέλυφος.

 

Μόλις βγουν οι χοχλιοί δυναμώνουμε τη φωτιά και αφού ψηθούν για 5 λεπτά προσθέτουμε το δεντρολίβανο και σβήνουμε με 4 – 5 κουταλιές ξύδι.



ΣΧΟΛΙΑ

Social Media