Χριστούγεννα με «φωτιές»

2014-12-22 10:35:33
Χριστούγεννα με «φωτιές»
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Το χριστουγεννιάτικο έθιμο του ανάματος της φωτιάς, διατηρείται πια μόνο στη Βόρεια Ελλάδα και έχει τις ρίζες του σε πυρολατρικές τελετές προχριστιανικής εποχής… Σκοπός του, κατά την παράδοση, είναι η φωτιά να ζεστάνει τον νεογέννητο Χριστό.

 Στα παλιά χρόνια, η προετοιμασία ξεκινούσε μήνες πριν. Όλοι οι πιτσιρικάδες χωρίζονταν σε ομάδες και έβγαιναν στο βουνό για να μαζέψουν ξύλα, κυρίως κέδρα. Στόχος ήταν να μαζέψουν τα περισσότερα ξύλα για να ανάψουν τη μεγαλύτερη φωτιά, στη γειτονιά τους…

 Παλαιός Άγιος Αθανάσιος Πέλλας

 Στην κεντρική πλατεία του παραδοσιακού οικισμού του Αγίου Αθανασίου Πέλλας, το βράδυ της 23ης Δεκεμβρίου ανάβουν μεγάλες φωτιές και γύρω τους συγκεντρώνεται όλος ο κόσμος. Το γλέντι θα αρχίσει με πολύ κρασί, τοπικούς μεζέδες και παραδοσιακά γλυκά ενώ οι οργανοπαίκτες της περιοχής αναλαμβάνουν να ξεσηκώσουν τον κόσμο με παραδοσιακή μουσική. Το φαγοπότι όμως δεν σταματάει εδώ, συνεχίζεται και την παραμονή της πρωτοχρονιάς στους ίδιους ρυθμούς με πρωταγωνιστές αυτή τη φορά τα εντυπωσιακά πυροτεχνήματα.

 Φλώρινα και Άγιος Παντελεήμονας

 Οι φωτιές στην Φλώρινα είναι από τα πιο εντυπωσιακά έθιμα. Κάθε χρόνο 23 Δεκεμβρίου, τη νύχτα πριν την παραμονή των Χριστουγέννων, φωτιές ανάβουν σε κάθε γειτονιά της πόλης και μαζί με τη φωτιά ανάβει και το γλέντι και αυτό με τη σειρά του διαρκεί όσο και η φωτιά. Με το έθιμο της «φωτιάς» ανοίγει ένα δωδεκαήμερο με εκδηλώσεις και γιορτές σε όλη την πόλη.

 Με εντυπωσιακό τρόπο τελείται το έθιμο στο χωριό Άγιος Παντελεήμονας της Φλώρινας. Στις 12 το βράδυ ανάβουν οι φωτιές και τα χάλκινα φροντίζουν να δημιουργήσουν την γιορτινή ατμόσφαιρα για χορό γύρω από τη φωτιά. Ο αρχηγός της κάθε φωτιάς μοιράζει τις «ταπούζες» (ξύλινα στειλιάρια) για να τα βαφτίσει ο κόσμος στο νερό της λίμνης Βεγορίτιδας, να τα σταυρώσει στις φλόγες και στη συνέχεια να ευλογήσει τα σπίτια του χωριού. Οι πόρτες είναι ανοικτές, στο κάθε σπίτι οι νοικοκυρές περιμένουν τον κόσμο να τους δώσει την ευλογία και τις ευχές του και εκείνες με την σειρά τους θα τους κεράσουν την «κουλάτσα», το γλυκό κουλούρι.

 Επαρχία Βοίου Κοζάνης

 Το μεσημέρι στις 23 Δεκεμβρίου, ξερά κλαδιά κέδρου στοιβάζονται στον ανοιχτό χώρο όπου θα τελεστεί το έθιμο «κλαδαριές» δημιουργώντας ένα τεράστιο σωρό. Ο σωρός ανάβει το βράδυ από τα χέρια του γηραιότερου κατοίκου του χωριού. Τότε όλοι οι κάτοικοι πιάνουν το χορό γύρω από τη φωτιά. Το άρωμα των κέδρων και η όλη ατμόσφαιρα δημιουργούν μια ιδιαίτερη ατμόσφαιρα.

Πεντάλοφος Κιλκίς

 Το βράδυ της παραμονής των Χριστουγέννων στο χωριό Πεντάλοφο διοργανώνεται το άναμμα υπαίθριας φωτιάς, στο κέντρο του χωριού, με προσφορά άφθονου κρασιού και μεζέδων. Ο συμβολισμός του εορτασμού είναι το ζέσταμα του Θείου Βρέφους.ΣΧΟΛΙΑ

Social Media