Ζαγοροχώρια για active τύπους!

2013-10-24 22:22:56
Ζαγοροχώρια για active τύπους!
  • Google+
  • Blogger
  • Youtube
  • Pinterest
  • LinkedIn
  • Instagram
  • WhatsApp
  • Viber
  • E-mail
  • Print

Τα Ζαγοροχώρια δεν χρειάζονται πολλές συστάσεις. Είναι 46 ορεινά χωριά στο νομό Ιωαννίνων μέσα στα δάση. Ηρεμία, καλό φαγητό και πολλές  active δραστηριότητες είναι τρία από τα χαρακτηριστικά των χωριών, μαζί με το καλό τσίπουρο, για τους μερακλήδες!

Μια περιοχή γεμάρη δάση, ποτάμια όπως ο Βοϊδομάτης αλλά και αλπικές λίμνες, όπως οι δρακόλιμνες.

Εκεί ο επισκέπτης μπορεί απλά να μην κάνει τίποτα! Να ξεκουραστεί, να ηρεμήσει, να γευτεί τους μεζέδες και τα κοψίδια… αλλά για έναν active τύπο η πρόκληση …παραμονεύει παντού. Τα Ζαχοροχώρια είναι γεμάτα διάφορες δράσεις. Αλλά ας τα πάρουμε από την αρχή με πρώτο την αρχιτεκτονική και τη φύση.

 

Μαγευτικά τοπία, χωριά και νόστιμα φαγητά

Η παραδοσιακή αρχιτεκτονική από πέτρα και ξύλο κυριαρχεί. Τα γραφικά χωριά προσφέρονται για βόλτα και φυσικά θαυμασμό στην παραδοσιακή αρχιτεκτονική που μένει η ίδια από τότε έως σήμερα.

Αλλά δεν είναι μόνο τα κτίρια. Η χαράδρα του Βίκου είναι επίσης ένα αξιοθέατο που αξίζει όχι μόνο να δείτε αλλά και να περπατήσετε μιας και διασχίζεται από ευρωπαϊκό μονοπάτι με σήμανση. Το φαράγγι του Βίκου βρίσκεται στα ΝΔ της Γκαμήλας, σε υψόμετρο μεταξύ 550 και 1778 μ. έχει μήκος 24 χλμ. περίπου και μέσο βάθος 900 μ. περίπου. Η αρχή του βρίσκεται κοντά στο χωριό Τσεπέλοβο.

Είναι ένα από τα πιο γνωστά  αξιοθέατα στο Ζαγόρι, είναι ένα από τα μεγαλύτερα, βαθύτερα και εντυπωσιακότερα φαράγγια του κόσμου , με κάθετους γεωλογικούς σχηματισμούς, με μεγάλη ποικιλία και εναλλαγή διαφορετικών οικοσυστημάτων μια πανδαισία χλωρίδας και πανίδας, που αποτελούν ένα από τα λίγα εναπομείναντα καταφύγια άγριας ζωής στην Ευρώπη.

Και φυσικά μετά από μια απλή βόλτα ή ακόμα περισσότερο από μια δράση, ανοίγει η όρεξη! Οι πίτες και τα ψητά είναι τα παραδοσιακά φαγητά στη περιοχή. Πίτες όλων των ειδών που θα σας μείνουν αξέχαστες. Σερβίρονται ως πρώτο πιάτο, αφού μετά… έχουν τη τιμητική τους τα κρεατικά. Ψητά στα κάρβουνα ή στη γάστρα, με διάφορους παραδοσιακούς τρόπους μαγειρέματος, σε μοναδικές γεύσεις. Η επιλογή του ποτού, συγκεκριμένη και μοναδική. Τα κρασιά της περιοχής είναι φημισμένα, όπως και το τσίπουρο. Και στο τέλος, ένα χωνευτικό ντόπιο γλυκό του κουταλιού!

 

Δράσεις για τους active τύπους

Οι δράσεις εκεί πάνω είναι… ατελείωτες. Αναλυτικά, κατά άθλημα:

Ράφτιγκ και καγιάκ

Ο Βοϊδομάτης και ο Αώος ποταμός είναι ιδανικοί για τους λάτρεις του rafting και του καγιάκ. Κάποιες από τις πιο μαγευτικές διαδρομές για rafting και καγιάκ είναι:

- Η πρώτη διαδρομή ξεκινάει από το γεφύρι του Πάπιγκου και τελειώνει στο γεφύρι της Κλειδωνιάς. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 5 χλμ. και διαρκεί 1 ώρα και 30 λεπτά περίπου.

- Η δεύτερη διαδρομή ξεκινάει από την Βοβούσα και τελειώνει στο Βρυσοχώρι. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 27 χλμ. και διαρκεί 7-8 ώρες περίπου.

- Η τρίτη διαδρομή ξεκινάει από την γέφυρα του δρόμου Βρυσοχώρι-Παλιοσέλι και τελειώνει στην Κόνιτσα. Το μήκος της διαδρομής είναι περίπου 25 χλμ. και διαρκεί 7 ώρες περίπου.

Αναρρίχηση

Υπάρχουν πολλές διαφορετικές αναβάσεις με διαφορετικούς βαθμούς δυσκολίας, άλλες για έμπειρους και λιγότερο έμπειρους ορειβάτες. Μερικές από αυτές τις διαδρομές ξεκινούν από το χωριό Άστρακα του Ζαγορίου, την Γκαμήλα, καθώς και από την τοποθεσία Τσούκα Ρόσσα.

Πεζοπορία

Στα Ζαγοροχώρια υπάρχουν 31 σηματοδοτημένα μονοπάτια από το πρόγραμμα “LIFE – Ζαγόρι”, με τον κωδικό Ζ και κίτρινες πινακίδες που ενώνουν τα χωριά μεταξύ τους και σας οδηγούν σε όλα τα αξιοθέατα του Κεντρικού Ζαγορίου.

Τα μονοπάτια που συνδέουν ορεινά συγκροτήματα έχουν σηματοδοτηθεί από το πρόγραμμα ΕΠΠΕΡ με κόκκινη πινακίδα σε κίτρινο πλαίσιο.

Στο Ανατολικό Ζαγόρι υπάρχουν μονοπάτια με τον κωδικό Ρ που ενώνουν σημαντικές περιοχές του Μετσόβου με το Ζαγόρι. Από την περιοχή περνά το εθνικό μονοπάτι Ε6, που διασχίζει τη Βοβούσα και το εθνικό μονοπάτι 03, που ξεκινά από τους Λιγκιάδες, περνά από το Δίκορφο, τους Κήπους, το Κουκούλι, το φαράγγι του Βίκου, την Γκαμήλα και καταλήγει στο Σμόλικα.

Κάποιες από τις πιο όμορφες διαδρομές για πεζοπορία είναι:

- Η Σκάλα του Βαρδέτο: Η ¨σκάλα¨ είναι ένα πέτρινο καλντερίμι μοναδική ςπαραδοσιακής αρχιτεκτονικής. Βρίσκεται ανάμεσα στα χωριά Καπέσοβο και Βραδέτο. Η πιο σύντομη διαδρομή ξεκινά από το Βραδέτο και διαρκεί περίπου 15 λεπτά.

- Ανάβαση στην Τύμφη: Η ανάβαση στην Τύμφη γίνεται από το χωριό Μικρό Πάπιγκο. Διαρκεί 6-7 ώρες μέχρι το καταφύγιο και άλλη μια ώρα ως την Δρακόλιμνη.

- Φαράγγι του Βίκου: Η καλύτερη εποχή για το πέρασμα του φαραγγιού είναι το κ  αλοκαίρι με την συντροφιά έμπειρου συνοδού.

- Λίμνη Αώου - Ι.Μ. Βουτσάς: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

- Ι.Μ. Βουτσάς – Δόλιανη: Μια μαγευτική διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 3-4 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

- Δόλιανη - Αγ. Χριστόφορος - Λεπτοκαρυά: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.

- Δόλιανη - Τσίπιανη - Μηλιωτάδες: Γραφικοί παραδοσιακοί οικισμοί με πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 4 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.

- Καρυές - Καβαλλάρι - Ανθρακίτης: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου και υπάρχει σήμανση.Καστανώνα - Μέγα Λάκκος - Καζάρμα: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 2-3 ώρες περίπου αλλά δεν υπάρχει σήμανση.

- Κήποι - Τσεπέλοβο μέσα από τον Βικάκη: Μια πολύ όμορφη διαδρομή με γραφικούς παραδοσιακούς οικισμούς και πολλά αξιοθέατα. Η διάρκεια είναι 1 ώρα και30 λεπτά.

Αλεξίπτωτο πλαγιάς – Αιωροπτερισμός

Δυτικά του κάμπου των Ασπραγγέλων λειτουργεί πίστα αιωροπτεριστών. Απευθύνεται αποκλειστικά σε όσους έχουν στην κατοχή τους τον κατάλληλο εξοπλισμό.

Ακόμα υπάρχει σκοποβολή και ιππασία. ΣΧΟΛΙΑ

Social Media